KWAS FOLIOWY – ROLA, JAKĄ PEŁNI W ORGANIZMIE
Kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9 lub folacyna niezbędna jest każdej komórce i narządowi w naszym ciele. Chociaż powszechnie kojarzy się on jedynie z ciążą, to tak naprawdę jest potrzebny osobom w każdym wieku. Większość jednak cierpi na jego niedobór, co może poważnie wpłynąć na stan zdrowia. Według naukowców kwas foliowy znacznie obniża ryzyko nowotworów, ale wspomaga również funkcjonowanie takich narządów jak nerki czy wątroba.
Kwas foliowy bowiem, podobnie jak inne witaminy, jest niezbędny i pełni szereg istotnych funkcji w organizmie. Niestety nie potrafimy samodzielnie go wytworzyć, więc powinien być dostarczany z pożywieniem. Najwięcej kwasu foliowego zawierają liście warzyw, szczególnie szpinaku. Kwas foliowy znajduję się również w warzywach kapustnych: brukselce, brokułach i kalarepie, ale też w jajach i wątróbce. Najczęściej jednak nie zjadamy odpowiedniej ilości tych produktów, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy. Właśnie dlatego warto uzupełniać te braki za pomocą odpowiednich suplementów diety.
NIEDOBÓR KWASU FOLIOWEGO – SKUTKI DLA ZDROWIA
Zbyt mała ilość kwasu foliowego jest groźna szczególnie dla kobiet w ciąży. Może bowiem wpłynąć na wystąpienie wad płodu. Właśnie dlatego w tym okresie lekarze zalecają przyjmowanie zwiększonej dawki kwasu w postaci suplementów diety. Jednak skutki niedoboru kwasu foliowego mogą być poważne nie tylko dla pań w ciąży.
Cenne wartości, jakie posiada witamina B9 sprawia, że kwas foliowy powinien być uzupełniany przez osoby w każdym przedziale wiekowym. Stosując odpowiednie suplementy diety można skutecznie utrzymywać właściwy poziom kwasu foliowego w organizmie, a tym samym właściwie zadbać o swoje zdrowie.