Problemy z cukrem
w (gorzkiej) pigułce

W Polsce zespół metaboliczny dotyka 33% kobiet i 39% mężczyzn. Składają się na niego: wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, otyłość brzuszna oraz wysoki poziom cholesterolu lub trójglicerydów (1).

Szacuje się, że w 2025 roku aż 300 milionów osób będzie miało problem z nieprawidłowo funkcjonującą gospodarką cukrową (2).

Według danych NFZ 35% pacjentów ma nadwagę, a 28% choruje na otyłość (3).

Eksperckie wsparcie bez słodzenia

Pamiętaj, że jeśli zauważysz u siebie jakiekolwiek dolegliwości związane z nieprawidłowo funkcjonującą gospodarką cukrową, to w pierwszej kolejności koniecznie skonsultuj się
z lekarzem i wykonaj niezbędne badania. 


Pamiętaj też, że zdrowe nawyki nie tylko mogą chronić przed problemami z gospodarką cukrową, lecz także przed rozwojem poważniejszych zaburzeń.  

    Morwa biała - wsparcie w redukcji poziomu cukru

    Czym jest?
    Morwa biała (Morus Alba) jest rośliną, której owoce i korzenie były tradycyjnie stosowane dla wsparcia odporności i witalności. Wykazano, że roślina ta posiada zdolność do redukcji wchłaniania węglowodanów i ograniczania skoków poziomu glukozy po posiłkach (4, 5).

    Działanie

    ➔ Redukuje poziom glukozy i insuliny


    ➔ Wspiera optymalny poziom cholesterolu


    ➔ Redukuje wchłanianie węglowodanów

    Sprawdź badania i ciekawostki

    Wykazano, że ekstrakt z owoców morwy białej może skutecznie obniżać poposiłkowe poziomy glukozy (od −22,9% do −27,2%)
i insuliny (od −14,0% do −26,3%)(6)
u zdrowych dorosłych osób.


    Stwierdzono też, że stosowanie ekstraktu z morwy białej zmniejszyło poziom insuliny we krwi i zwiększyło stężenie HDL (czyli tzw. dobrego cholesterolu) (7).


    W innym badaniu wykazano, że stosowanie ekstraktu z liści morwy białej wpływa na znaczące zmniejszenie trawienia i wchłaniania skrobi już po 120 minutach od przyjęcia dawki w porównaniu do placebo (8).




    Niektóre badania sugerują także, że morwa biała może modulować skład mikroflory jelitowej, poprawiać trawienie i wspierać naturalną barierę jelitową.

    Gurmar - pogromca apetytu na słodkości


    Czym jest?
    Gurmar to roślina charakterystyczna dla lasów tropikalnych w Indiach. Występuje także w części Azji (Chiny, Malezja, Sri Lanka), Afryki czy Australii. Jej nazwa w sanskrycie oznacza dosłownie "niszczyciel cukru".

    Działanie

    ➔ Obniża apetyt na słodycze


    ➔ Wspiera optymalny poziom glukozy


    ➔ Wspiera w utrzymaniu właściwej wagi

    Sprawdź badania i ciekawostki

    Jedno z badań wykazało, że spożycie miętówki zawierającej 4 mg gurmaru (3 mg kwasów gymnemowych) spowodowało obniżenie apetytu na słodkie jedzenie i zmniejszyło czerpanie z niego przyjemności (9).


    Naukowcy wykazali także, że przyjmowanie gurmaru w dawce 400 mg w połączeniu z innymi składnikami spowodowało zmniejszenie spożycia pokarmu oraz spadek poziomu BMI o 5-6% i obniżenie cholesterolu w surowicy (10).


    Z kolei metaanaliza badań (które łącznie obejmowały 419 osób) pokazała, że stosowanie gurmaru znacząco wpływa na obniżenie poziomu glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi (11).

    BICAPS white mulberry+

    Problem z cukrem? Składniki BICAPS white mulberry+ pomogą Ci wspierać jego właściwy poziom! Połączenie ekstraktu z liści morwy białej (540 mg) oraz z liści gurmaru (220 mg) wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu glukozy, właściwej wagi i kontrolę apetytu.


    Kiedy stosować:

    Dla regulacji poziomu glukozy po posiłku BICAPS white mulberry+ należy spożywać wraz z jedzeniem zawierającym węglowodany.

      Chrom - broń do walki
z apetytem na słodkości

      Czym jest?
      Chrom to mikroelement naturalnie występujący w organizmie, który m.in. pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i zmniejsza apetyt na słodycze.

      Działanie

      ➔ Wspiera kontrolę wagi


      ➔ Wspiera prawidłowy poziom glukozy i insuliny


      ➔ Wspomaga prawidłowy metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek

      Sprawdź badania i ciekawostki

      Wykazano, że suplementacja chromem może znacząco obniżać poziom glukozy na czczo, poziom insuliny, wskaźnik insulinooporności HOMA-IR, poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c), cholesterolu całkowitego oraz LDL, a także trójglicerydów (12,13). 


      Chrom może wspomagać także redukcję masy ciała, obniżając wskaźnik BMI i procent tkanki tłuszczowej (14).

      BICAPS chromium
      POWDER chromium

      Chrom w wysoko przyswajalnej formie pikolinianu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.


      Kiedy stosować:

      W trakcie lub tuż po posiłku zawierającym węglowodany (jeśli zależy Ci na kontroli glikemii poposiłkowej) lub 30 min przed posiłkiem (jeśli celem jest redukcja apetytu na słodycze).

        Berberyna - wsparcie odpowiedniego poziomu cukru

        Czym jest?
        Berberyna to substancja pochodzenia roślinnego tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej.

        Działanie

        ➔ Wspiera optymalny poziom glukozy


        ➔ Dba o prawidłowy poziom cholesterolu


        ➔ Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

        Sprawdź badania i ciekawostki

        Istnieją dowody, że berberyna może poprawiać poziom wskaźników takich jak: HbA1c, glukoza na czczo, wskaźnik masy ciała (BMI), trójglicerydy, cholesterol całkowity, LDL, HDL oraz markery stanu zapalnego (15).


        HbA1c - hemoglobina glikowana pokazuje średnie stężenie glukozy we krwi w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy. 


        LDL - tzw. "zły" cholesterol, którego zbyt wysokie stężenie przyczynia się do chorób sercowo-naczyniowych.




        HDL - tzw. "dobry" cholesterol. Działa ochronnie na naczynia krwionośne, m.in. pomagając usuwać z nich nadmiar cholesterolu.


        W badaniu z 2022 roku wykazano, że suplementacja berberyną wspierała obniżenie glukozy na czczo i obniżenie glukozy 2 godziny po posiłku (16).


        W innym badaniu stwierdzono, że w porównaniu z placebo, suplementacja samą berberyną obniżała poziom glukozy na czczo, HbA1c oraz trójglicerydów (17).

        BICAPS berberine

        BICAPS berberine zawiera ekstrakt z korzenia berberysu indyjskiego z wysoką zawartością berberyny (485 mg). Składnik ten wspiera pracę wątroby, utrzymanie optymalnego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, a dodatkowo wspiera pracę układu pokarmowego.


        Kiedy stosować:

        BICAPS berberine najlepiej stosować 20-30 minut przed posiłkiem – zwłaszcza tym bogatym w węglowodany.

          Inozytol - wsparcie
(nie tylko) w ciąży

          Czym jest?
          Inozytol to organiczny związek chemiczny, który naturalnie występuje w naszym organizmie. To jeden z podstawowych składników odżywczych niezbędny komórkom do wzrostu i przeżycia.

          Działanie

          ➔ Wspiera prawidłową glikemię w ciąży


          ➔ Pomaga w zadbaniu o optymalny poziom cukru


          ➔ Poprawia wrażliwość na insulinę

          Sprawdź badania i ciekawostki

          Badanie opublikowane w International Journal of Endocrinology wykazało, że trzy miesiące suplementacji kombinacją myo- i D-chiro-inozytolu u pacjentów z niewłaściwą glikemią prowadziły do istotnego obniżenia poziomu glukozy na czczo (18).


          W innym badaniu wykazano, że suplementacja  myo- i chiro-inozytolu w stosunku 40:1 znacząco obniżyła wskaźnik HOMA-IR (p < 0.001), co wskazuje na poprawę wrażliwości na insulinę (19).


          Meta-analizy wykazują, że suplementacja myo-inozytolem podczas ciąży może poprawić wrażliwość na insulinę, zmniejszyć ryzyko nieprawidłowej glikemii w ciąży oraz ograniczyć związane z nią powikłania porodowe (20).

          PRENACAPS ovi

          Połączenie myo- i chiro-inozytolu z N-acetylocysteiną bez sztucznych dodatków w pożądanej proporcji 40:1. Idealne wsparcie dla kobiet w okresie starań o ciążę.


          Kiedy stosować:

          Najlepiej podzieloną dawkę 2 razy dziennie - rano i wieczorem.

            BICAPS inositol

            630 mg inozytolu (w formie myo-inozytolu) zamkniętego w 1 kapsułce. Doskonałe wsparcie dla kobiet, które chcą zadbać o prawidłową gospodarkę cukrową i hormonalną.


            Kiedy stosować:

            1 kapsułka raz dziennie w trakcie posiłku.

              Kurkumina
- naturalna bomba antyoksydantów

              Czym jest?
              Kurkumina to  główny składnik aktywny kurkumy, odpowiadający za jej intensywnie żółtopomarańczowy kolor oraz liczne właściwości prozdrowotne. Należy do grupy kurkuminoidów – naturalnych polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

              Działanie

              ➔ Poprawia wrażliwość na insulinę


              ➔ Zmniejsza stres oksydacyjny

              Sprawdź badania i ciekawostki

              W jednym z badań wykazano, że suplementacja kurkuminą znacząco obniżyła wskaźnik HOMA-IR w porównaniu z grupą placebo, co wskazuje na poprawę wrażliwości na insulinę (21).​ 


              W innym badaniu u osób przyjmujących kurkuminę zaobserwowano poprawę funkcji komórek β trzustki, obniżenie wskaźnika HOMA-β i wzrost stężenia adiponektyny - hormonu o działaniu przeciwzapalnym i zwiększającym wrażliwość na insulinę (22).


              Wykazano także, że przyjmowanie kurkuminy wspiera spadek poziomu trójglicerydów, kwasu moczowego, tłuszczu trzewnego i całkowitej masy tłuszczowej (23).​


              Zaobserwowano znaczące zmniejszenie stężenia trójglicerydów (TG) oraz poprawę innych parametrów lipidowych, co może korzystnie wpływać na ryzyko sercowo-naczyniowe (24).​

              BICAPS curcumin

              Kompleksowe połączenie ekstraktów z kurkumy indyjskiej i czarnego pieprzu indyjskiego dla lepszego wchłaniania i skuteczności.


              Kiedy stosować:

              W trakcie lub po posiłku zawierającym tłuszcze – poprawia to wchłanianie kurkuminy.

                Dlaczego formeds to doskonały wybór?

                piktogram_bez_zbednych_dodatkow

                brak zbędnych
                dodatków

                wysokie_dawki

                optymalne dawki

                wysoka_przyswajalnosc

                wysoko przyswajalne
                formy składników
                aktywnych

                zero konserwantów,
                wypełniaczy
                i przeciwzbrylaczy

                piktogram_skladniki_z_badaniami_klinicznymi

                jakość potwierdzona
                przez niezależne
                laboratoria

                własna, nowoczesna
                linia produkcyjna

                  Źródła

                  Rozwiń przypisy

                  1. https://journals.viamedica.pl nadcisnienie_tetnicze_w_praktyce/article/view/90302/68962
                  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9727886/
                  3. https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/masa-ciala-i-wzrost-dane-niezbedne-dla-zdrowia-publicznego,8745.html
                  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1896112617300305?via%3Dihub
                  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35272722/
                  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35272722/ 
                  7. https://www.clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(22)00209-1/abstract
                  8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1896112617300305?via%3Dihub
                  9. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9788288/
                  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15056124/
                  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34467577/
                  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33783683/
                  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32730903/
                  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31115179/
                  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34956436/
                  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36467075/
                  17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39640489/
                  18. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5078644/
                  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38295772/
                  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39115013/
                  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30796508/
                  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22773702/
                  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24445038/
                  24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30610213/