Problemy z cukrem
w (gorzkiej) pigułce

W Polsce zespół metaboliczny dotyka 33% kobiet i 39% mężczyzn. Składają się na niego: wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, otyłość brzuszna oraz wysoki poziom cholesterolu lub trójglicerydów (1).

Szacuje się, że w 2025 roku aż 300 milionów osób będzie miało problem z nieprawidłowo funkcjonującą gospodarką cukrową (2).

Według danych NFZ 35% pacjentów ma nadwagę, a 28% choruje na otyłość (3).

Morwa biała - wsparcie w redukcji poziomu cukru

Czym jest?
Morwa biała (Morus Alba) jest rośliną, której owoce i korzenie były tradycyjnie stosowane dla wsparcia odporności i witalności. Wykazano, że roślina ta posiada zdolność do redukcji wchłaniania węglowodanów i ograniczania skoków poziomu glukozy po posiłkach (4, 5).

Działanie

➔ Redukuje poziom glukozy i insuliny


➔ Wspiera optymalny poziom cholesterolu


➔ Redukuje wchłanianie węglowodanów

Sprawdź badania i ciekawostki

Wykazano, że ekstrakt z owoców morwy białej może skutecznie obniżać poposiłkowe poziomy glukozy (od −22,9% do −27,2%)
i insuliny (od −14,0% do −26,3%)(6)
u zdrowych dorosłych osób.


Stwierdzono też, że stosowanie ekstraktu z morwy białej zmniejszyło poziom insuliny we krwi i zwiększyło stężenie HDL (czyli tzw. dobrego cholesterolu) (7).


W innym badaniu wykazano, że stosowanie ekstraktu z liści morwy białej wpływa na znaczące zmniejszenie trawienia i wchłaniania skrobi już po 120 minutach od przyjęcia dawki w porównaniu do placebo (8).




Niektóre badania sugerują także, że morwa biała może modulować skład mikroflory jelitowej, poprawiać trawienie i wspierać naturalną barierę jelitową.

Gurmar - pogromca apetytu na słodkości


Czym jest?
Gurmar to roślina charakterystyczna dla lasów tropikalnych w Indiach. Występuje także w części Azji (Chiny, Malezja, Sri Lanka), Afryki czy Australii. Jej nazwa w sanskrycie oznacza dosłownie "niszczyciel cukru".

Działanie

➔ Obniża apetyt na słodycze


➔ Wspiera optymalny poziom glukozy


➔ Wspiera w utrzymaniu właściwej wagi

Sprawdź badania i ciekawostki

Jedno z badań wykazało, że spożycie miętówki zawierającej 4 mg gurmaru (3 mg kwasów gymnemowych) spowodowało obniżenie apetytu na słodkie jedzenie i zmniejszyło czerpanie z niego przyjemności (9).


Naukowcy wykazali także, że przyjmowanie gurmaru w dawce 400 mg w połączeniu z innymi składnikami spowodowało zmniejszenie spożycia pokarmu oraz spadek poziomu BMI o 5-6% i obniżenie cholesterolu w surowicy (10).


Z kolei metaanaliza badań (które łącznie obejmowały 419 osób) pokazała, że stosowanie gurmaru znacząco wpływa na obniżenie poziomu glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi (11).

Chrom - broń do walki
z apetytem na słodkości

Czym jest?
Chrom to mikroelement naturalnie występujący w organizmie, który m.in. pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi i zmniejsza apetyt na słodycze.

Działanie

➔ Wspiera kontrolę wagi


➔ Wspiera prawidłowy poziom glukozy i insuliny


➔ Wspomaga prawidłowy metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek

Sprawdź badania i ciekawostki

Wykazano, że suplementacja chromem może znacząco obniżać poziom glukozy na czczo, poziom insuliny, wskaźnik insulinooporności HOMA-IR, poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c), cholesterolu całkowitego oraz LDL, a także trójglicerydów (12,13). 


Chrom może wspomagać także redukcję masy ciała, obniżając wskaźnik BMI i procent tkanki tłuszczowej (14).

Berberyna - wsparcie odpowiedniego poziomu cukru

Czym jest?
Berberyna to substancja pochodzenia roślinnego tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej.

Działanie

➔ Wspiera optymalny poziom glukozy


➔ Dba o prawidłowy poziom cholesterolu


➔ Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego

Sprawdź badania i ciekawostki

Istnieją dowody, że berberyna może poprawiać poziom wskaźników takich jak: HbA1c, glukoza na czczo, wskaźnik masy ciała (BMI), trójglicerydy, cholesterol całkowity, LDL, HDL oraz markery stanu zapalnego (15).


HbA1c - hemoglobina glikowana pokazuje średnie stężenie glukozy we krwi w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy. 


LDL - tzw. "zły" cholesterol, którego zbyt wysokie stężenie przyczynia się do chorób sercowo-naczyniowych.




HDL - tzw. "dobry" cholesterol. Działa ochronnie na naczynia krwionośne, m.in. pomagając usuwać z nich nadmiar cholesterolu.


W badaniu z 2022 roku wykazano, że suplementacja berberyną wspierała obniżenie glukozy na czczo i obniżenie glukozy 2 godziny po posiłku (16).


W innym badaniu stwierdzono, że w porównaniu z placebo, suplementacja samą berberyną obniżała poziom glukozy na czczo, HbA1c oraz trójglicerydów (17).

Inozytol - wsparcie
(nie tylko) w ciąży

Czym jest?
Inozytol to organiczny związek chemiczny, który naturalnie występuje w naszym organizmie. To jeden z podstawowych składników odżywczych niezbędny komórkom do wzrostu i przeżycia.

Działanie

➔ Wspiera prawidłową glikemię w ciąży


➔ Pomaga w zadbaniu o optymalny poziom cukru


➔ Poprawia wrażliwość na insulinę

Sprawdź badania i ciekawostki

Badanie opublikowane w International Journal of Endocrinology wykazało, że trzy miesiące suplementacji kombinacją myo- i D-chiro-inozytolu u pacjentów z niewłaściwą glikemią prowadziły do istotnego obniżenia poziomu glukozy na czczo (18).


W innym badaniu wykazano, że suplementacja  myo- i chiro-inozytolu w stosunku 40:1 znacząco obniżyła wskaźnik HOMA-IR (p < 0.001), co wskazuje na poprawę wrażliwości na insulinę (19).


Meta-analizy wykazują, że suplementacja myo-inozytolem podczas ciąży może poprawić wrażliwość na insulinę, zmniejszyć ryzyko nieprawidłowej glikemii w ciąży oraz ograniczyć związane z nią powikłania porodowe (20).

Kurkumina
- naturalna bomba antyoksydantów

Czym jest?
Kurkumina to  główny składnik aktywny kurkumy, odpowiadający za jej intensywnie żółtopomarańczowy kolor oraz liczne właściwości prozdrowotne. Należy do grupy kurkuminoidów – naturalnych polifenoli o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

Działanie

➔ Poprawia wrażliwość na insulinę


➔ Zmniejsza stres oksydacyjny

Sprawdź badania i ciekawostki

W jednym z badań wykazano, że suplementacja kurkuminą znacząco obniżyła wskaźnik HOMA-IR w porównaniu z grupą placebo, co wskazuje na poprawę wrażliwości na insulinę (21).​ 


W innym badaniu u osób przyjmujących kurkuminę zaobserwowano poprawę funkcji komórek β trzustki, obniżenie wskaźnika HOMA-β i wzrost stężenia adiponektyny - hormonu o działaniu przeciwzapalnym i zwiększającym wrażliwość na insulinę (22).


Wykazano także, że przyjmowanie kurkuminy wspiera spadek poziomu trójglicerydów, kwasu moczowego, tłuszczu trzewnego i całkowitej masy tłuszczowej (23).​


Zaobserwowano znaczące zmniejszenie stężenia trójglicerydów (TG) oraz poprawę innych parametrów lipidowych, co może korzystnie wpływać na ryzyko sercowo-naczyniowe (24).​

Dlaczego formeds to doskonały wybór?

piktogram_bez_zbednych_dodatkow

brak zbędnych
dodatków

wysokie_dawki

optymalne dawki

wysoka_przyswajalnosc

wysoko przyswajalne
formy składników
aktywnych

zero konserwantów,
wypełniaczy
i przeciwzbrylaczy

piktogram_skladniki_z_badaniami_klinicznymi

jakość potwierdzona
przez niezależne
laboratoria

własna, nowoczesna
linia produkcyjna

Źródła

Rozwiń przypisy

  1. https://journals.viamedica.pl nadcisnienie_tetnicze_w_praktyce/article/view/90302/68962
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9727886/
  3. https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/masa-ciala-i-wzrost-dane-niezbedne-dla-zdrowia-publicznego,8745.html
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1896112617300305?via%3Dihub
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35272722/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35272722/ 
  7. https://www.clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(22)00209-1/abstract
  8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1896112617300305?via%3Dihub
  9. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9788288/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15056124/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34467577/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33783683/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32730903/
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31115179/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34956436/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36467075/
  17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39640489/
  18. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5078644/
  19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38295772/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39115013/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30796508/
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22773702/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24445038/
  24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30610213/