Miedź
Miedź to niezbędny składnik wielu enzymów biorących udział w przemianach tlenu. W organizmie człowieka znajduje się ok. 70mg miedzi. Wchłanianie miedzi z przeciętnej diety jest na poziomie 50%. Pierwiastek ten wchłaniany jest w dwunastnicy, żołądku i w jelicie grubym. Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka wynosi 0,9mg (4). Stopień przyswajania miedzi zależy od kilku czynników, np. od diety oraz postaci chemicznej miedzi.. Niektóre pierwiastki (cynk, kadm), kwas askorbinowy, siarczki oraz produkty takie jak surowe mięso mogą obniżać przyswajalność miedzi.
Źródła miedzi w diecie:
Najlepszym źródłem miedzi w żywności są: wątroba, zarodki i otręby pszenne, kakao, nasiona słonecznika. Miedź jest mniej przyswajana z diety zawierającej głównie białka roślinne niż z diety bogatej w białka zwierzęce
Funkcje miedzi:
Miedź jest niezbędna do syntezy hemu w organizmie i metabolizmu żelaza. Jest odpowiedzialna za tworzenie wiązań krzyżowych w kolagenie i elastynie, w utrzymaniu struktury keratyny oraz w syntezie barwnika włosów i skóry (1). Ochrania także organizm przed wolnymi rodnikami. Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niedobory miedzi występują rzadko i są mało charakterystyczne. Głębsze niedobory mogą się objawiać nieprawidłowościami w tkance łącznej, które mają niekorzystny wpływ na układ krwionośny i kostny (1). Może występować zwiększona podatność na infekcje oraz anemia, która wywołana jest przez wadliwe wykorzystanie żelaza (4). Przemiany miedzi są związane z przemianami żelaza, niedoborowi miedzi w organizmie towarzyszy spadek hemoglobiny, dlatego często jest mylony z niedoborami żelaza.
Rola miedzi w organizmie:
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów,
- pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Źródła:
1) Brzozowska A. red.: Składniki mineralne w żywieniu człowieka, Wydawnictwo AR w Poznaniu 2002;
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
3) Gawęcki J. red.: Witaminy. Wydawnictwo AR w Poznaniu, 2002;
4) Jarosz M. red.: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja. Wydawca Instytut Żywności i żywienia. Warszawa 2012;
Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.