Siarka

siarka

Siarka w organizmie człowieka występuje w połączeniach organicznych i stanowi około 0,25 % organizmu dorosłego człowieka. Siarka jest składnikiem aminokwasów (metioniny oraz cysteiny), mukopolisacharydów, sulfolipidów (skóra, włosy, paznokcie, chrząstki), a także koenzymu A, biotyny, tiaminy, kwasu liponowego, glutationu oraz insuliny (1, 2). Organiczną postacią siarki jest - metylosulfonylometan (MSM), który jest białym, naturalnym, krystalicznym proszkiem bez zapachu i bez smaku. Łatwo wchłaniana przez nasz organizm (3). W takiej formie naturalnie znajduje się m.in. w kukurydzy, pomidorach, lucernie, herbacie oraz kawie (4).

Właściwości siarki:

Siarka wchodzi w skład m.in. budulca włosów, skóry, paznokci i chrząstki.

Brzozowska A. red.: Składniki mineralne w żywieniu człowieka, Wydawnictwo AR w Poznaniu 2002.
2) Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008;
3) Dr n. med. Kwieciński A. Farmaceutyczny Przegląd Naukowy. Schorzenia narządu ruchu profilaktyka i uzupełnienie leczenia preparatami pochodzenia roślinnego. Nr 5, 2007.
4) Stephen Parcell, Alternative Medicine Review. Sulfur in Human Nutrition and Applications in Medicine, 2002;7(1):22-44).
5) Childs SJ. Urol Clin North Am. Dimethyl sulfone (DMSO2) in the treatment of interstitial cystitis, 1994; 21 85:88.

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

Odkryj produkty zawierające ten składnik