Tego możesz nie wiedzieć o jelitach!

Działanie
➔ Regeneracja nabłonka jelit
➔ Działanie przeciwzapalne
➔ Wspieranie mikrobioty jelitowej
➔ Regulacja perystaltyki jelit
➔ Wpływ na oś jelito-mózg
Sprawdź badania i ciekawostki
➔ Maślan wykazuje właściwości przeciwzapalne i regeneracyjne, zapewniając ulgę pacjentom cierpiącym na różne problemy jelita grubego (4).
➔ Kwas masłowy wpływa na układ odpornościowy jelit, stymulując różnicowanie limfocytów Treg, co może łagodzić stany zapalne. Łagodzi bóle brzucha i wzdęcia.
➔ Kwas masłowy poprawia perystaltykę jelit, co może być korzystne w leczeniu zaparć, zwłaszcza u osób starszych (5).
➔ Wykazano także kluczową rolę kwasu masłowego we wzmacnianiu funkcji bariery jelitowej (6).
Czy wiesz, że…
Badania nad rolą i działaniem kwasu masłowego w przewodzie pokarmowym zwierząt i człowieka prowadzone są od ponad 30 lat?


Działanie szczepów zawartych w produkcie
Lactobacillus acidophilus LA02
➔ pomaga w trawieniu laktozy, co jest korzystne dla osób z jej nietolerancją (8),
➔ może modulować odpowiedź immunologiczną, zwiększając odporność na infekcje (9),
➔ wykazuje zdolność do hamowania wzrostu patogennych mikroorganizmów w jelitach (10),
➔ produkuje kwas mlekowy, co pomaga utrzymać kwaśne pH jelit, hamując wzrost patogenów i wspierając równowagę mikroflory jelitowej (11).
Lactobacillus casei ssp. rhamnosus GG ATCC 53103
➔ wspiera zdrowie jelit,
➔ wspomaga układ odpornościowy,
➔ poprawia równowagę naturalnej mikrobioty,
➔ jest stosowany w profilaktyce i terapii wielu schorzeń - od problemów trawiennych po wsparcie zdrowia psychicznego.
➔ wpływa na produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina i GABA, co może przyczyniać się do redukcji poziomu stresu i poprawiać nastrój.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis BS01
➔ pomaga w normalizacji częstotliwości wypróżnień,
➔ stymuluje odpowiedź immunologiczną organizmu, co może prowadzić do zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego,
➔ produkuje kwasy mlekowy i octowy, które obniżają pH w jelitach, hamując rozwój patogennych bakterii i wspierając zdrową mikroflorę jelitową,
➔ wspomaga rozkładanie pokarmu, co ułatwia wchłanianie niezbędnych substancji odżywczych.
Bacillus coagulans MTCC 5724
➔ moduluje skład mikrobioty jelitowej
➔ ma terapeutyczne działanie w leczeniu problemów jelitowych wywołanych m.in. antybiotykoterapią,
➔ wspiera układ odpornościowy,
➔ wspomaga metabolizm (12).

Działanie szczepu zawartego w produkcie
Saccharomyces boulardii CNCM I-3799
➔ może skracać czas trwania i nasilenie problemów jelitowych (13),
➔ wspiera korzystną mikrobiotę jelitową (14) - także podczas wyjazdów,
➔ jest odporny na oddziaływanie soków żołądkowych (15),
➔ pomaga odbudować barierę jelitową i chronić ją przed patogenami oraz toksynami,
➔ może poprawiać wchłanianie składników odżywczych poprzez wspieranie regeneracji kosmków jelitowych.

Działanie szczepów zawartych w produkcie
Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 55103)
➔ wspiera zdrowie jelit,
➔ wspomaga układ odpornościowy,
➔ poprawia równowagę naturalnej mikrobioty,
➔ jest stosowany w profilaktyce i terapii wielu schorzeń, od problemów trawiennych po wsparcie zdrowia psychicznego.
➔ wpływa na produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina i GABA, co może przyczyniać się do redukcji poziomu stresu i poprawiać nastrój.
Dlaczego formeds to doskonały wybór?
brak zbędnych
dodatków
optymalne dawki
wysoko przyswajalne
formy składników
aktywnych

zero konserwantów,
wypełniaczy
i przeciwzbrylaczy
jakość potwierdzona
przez niezależne
laboratoria

własna, nowoczesna
linia produkcyjna
Źródła
Rozwiń przypisy
- Rola Bifidobacterium animalis subsp. Lactis w gastroenterologii dziecięcej, Kotowska M., Forum Pediatrii Praktycznej 2019, nr 26
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33803407/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8234057/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32476236/
- https://www.nature.com/articles/s41467-023-44289-6
- https://link.springer.com/article/10.1007/s10620-012-2259-4
- https://www.nature.com/articles/s41467-023-44289-6
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9668099/9,11.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36196014/
- http://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24499153/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36196014/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31203635/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32796401/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38849408/
- Zorica M. Tomičić, Radmilo R. Čolović, Ivana S. Čabarkapa, Đuro M. Vukmirović, Olivera M. Đuragić, Ružica M. Tomičić, 2016, Beneficial properties of probiotic yeast Saccharomyces boulardii, Food and Feed Research, 43 (2), 103-110
- Zaznaczenie wyboru powoduje całkowite odświeżenie strony.
- Otwiera się w nowym oknie.