- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby
Badania wskazują, że wyższe spożycie choliny związane jest z lepszymi zdolnościami poznawczymi. Wychwyt krążącej choliny w mózgu zmniejsza się wraz z wiekiem. Biorąc pod uwagę kluczową rolę choliny w strukturze i funkcji neuronów, zmiana ta może być czynnikiem przyczyniającym się do wystąpienia w późnym okresie życia pogorszenia funkcjonowania mózgu. Odgrywa więc istotną rolę w zapobieganiu pogorszenia funkcji poznawczych.
Jaki wpływ ma cholina na wątrobę?
Cholina jest istotnym składnikiem diety który wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz uczestniczy w usuwaniu nadmiaru triacylogliceroli z tego narządu.
Metabolit choliny, fosfatydylocholina, jest niezbędny do eksportowania lipoprotein o bardzo małej gęstości z wątroby oraz wydzielania soli kwasów żółciowych. Zakłócenie tego procesu może przyczynić się do gromadzenia trójglicerydów w wątrobie.
Dlaczego cholina w ciąży ma duże znaczenie?
Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który bierze udział w różnych procesach rozwojowych podczas ciąży. Odgrywa kluczową rolę podczas rozwoju neuronów płodu, np. przyczynia się do rozwoju mózgu i pamięci płodu oraz zdolności uczenia się przez całe życie. Może też wpływać na zamknięcie cewy nerwowej, biosyntezę acetylocholiny i sygnalizację komórek nerwowych. Istnieje odwrotna zależność pomiędzy ryzykiem rozwoju wad cewy nerwowej, a spożyciem choliny przez matkę oraz stężeniem choliny w osoczu, niezależnie od suplementacji lub spożycia folianów.
Ciąża i laktacja to okresy, w których zapasy choliny u matki są wyczerpane. Jednocześnie dostępność choliny dla prawidłowego rozwoju mózgu płodu i utrzymania stężenia homocysteiny podczas ciąży jest krytyczna. Ze względu na znaczenie choliny dla procesów rozwojowych w tym szczególnym okresie, wyniki badań wskazują na potrzebę zwiększenia spożycia choliny.
Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników wskazuje na dzienne zapotrzebowanie na cholinę w ilości 450 mg dla kobiet w ciąży oraz 550 mg w okresie laktacji.