Glukozamina wpływa na GAG’s w dwojaki sposób. Możliwy mechanizm działania siarczanu glukozaminy prawdopodobnie polega na tym, że siarczan glukozaminy pobudza syntezę glikozaminoglikanów, a także zapobiega rozkładowi glikozaminoglikanów. Glukozamina a kolagen – wskazuje się, że glukozamina zapobiega degradacji kolagenu typu II i utrzymuje syntezę kolagenu. Jaka jest rola glukozaminy w biosyntezie GAG’s? Glukozamina jest transportowana do ludzkich komórek głównie przez insulinozależne transportery glukozy (GLUT-2 i GLUT-4). Możliwy jest również transport glukozaminy za pośrednictwem transportera glukozy (GLUT-1). Wewnątrz komórki glukozamina jest fosforylowana do glukozamino-6-fosforanu, a następnie acetylowana do
N-acetyloglukozamino-6-fosforanu. Następnie, ten związek przekształca się w urydyno-5-difosforan-N-acetyloglukozaminę, która uczestniczy w biosyntezie aminocukrów, wykorzystywanych jako składniki do budowy glikozaminoglikanów, proteoglikanów i glikoprotein.
Wskazuje się, że glukozamina nie ma wpływu na poziom glukozy. Konkurencja pomiędzy glukozaminą a glukozą o transport do komórek sprawia, że glukozamina jest wchłaniana głównie w jelitach, wątrobie i nerkach.
Główne typy GAG’s zawierających glukozaminę:
- Siarczan chondroityny - jego skład wchodzi N-acetylogalaktozamina, która jest syntetyzowana z glukozaminy.
- Siarczan keratanu - zawiera N-acetyloglukozaminę jako jeden z głównych składników.
- Kwas hialuronowy - składa się z powtarzających się jednostek kwasu glukuronowego i N-acetyloglukozaminy.
Naturalna glukozamina nie występuje w powszechnych produktach żywnościowych, dlatego nie jest przyjmowana z pożywieniem.
W czym jest glukozamina? Związek ten występuje w twardych częściach skorupiaków. Znajdziemy ją w muszli homara, kraba czy krewetki.
Około 90% glukozaminy u ludzi jest absorbowane po doustnym podaniu siarczanu glukozaminy. Następnie wbudowywana jest do chrząstki stawowej poprzez wiązanie się z białkami. Najwyższe stężenie w organizmie osiąga po 8 godzinach od spożycia. Glukozamina może występować w różnych formach, takich jak siarczan glukozaminy, chlorowodorek glukozaminy, N-acetyloglukozamina oraz sól chlorowodorkowa.
Źródłem glukozaminy są także dostępne na rynku preparaty, które są sprzedawane jako suplementy diety, w których w formie tabletki lub kapsułki twardej (np. pullulanowej) zamknięta jest porcja dzienna, ułatwiająca właściwe dawkowanie.