Inulina występuje naturalnie jako składnik zapasowy w wielu roślinach. Inulina jest obecna w powszechnie spożywanych owocach i warzywach (pomidory i banany), gdzie jej zawartość wynosi od 0,3% do 22%. Gdzie występuje inulina? Głównie w bulwach i korzeniach roślin należących do rodzin Liliaceae (takich jak cebula, czosnek, por) oraz Compositae (np. topinambur, dalia, cykoria, szparagi, karczochy, mniszek lekarski, łopian). Można ją znaleźć również w mniejszych ilościach w życie, pszenicy, jęczmieniu i pszenżycie. Na skalę przemysłową czystą inulinę produkuje się z korzeni cykorii, bulw topinamburu i bulw dalii. Dodatkowo, inulina jest wytwarzana przez niektóre bakterie, jak na przykład Streptococcus mutans.
Ile dziennie spożywa się inuliny? Średnie dzienne spożycie inuliny i oligofruktozy w USA wynosi od 1 do 4 g, natomiast w Europie oscyluje między 3 a 11 g. Te wartości są niższe niż przed kilkoma stuleciami, gdy rośliny bulwiaste, szczególnie topinambur, stanowiły główne źródło węglowodanów w diecie Europy Zachodniej do XVIII wieku, kiedy to zostały zastąpione przez ziemniaki, które są mniej bogate w te związki.
Do ciekawych źródeł inuliny, czyli błonnika z cykorii należą suplementy diety, w których inulina pochodząca z korzenia cykorii zamknięta jest w kapsułce twardej (np. pullulanowej) stanowiąc naturalny wypełniacz kapsułki zamiast celulozy mikrokrystalicznej, gdy substancji aktywnych (np. minerałów czy witamin) jest zbyt mało w stosunku do objętości kapsułki. Dostępne są także tabletki, jako inulina w tabletkach, oraz inulina w proszku czyli po przygotowaniu i zawieszeniu w roztworze inulina do picia. Postać suplementu diety zależy od indywidualnych potrzeb konsumenta. Niektóre formy preparatu, np. proszku, ułatwiają spożycie większych ilości.