Foliany występują w produktach żywnościowych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Najlepszym źródłem folianów są surowe i mrożone ciemnozielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, sałata, kapusta, brokuły, brukselka), a także bób, pomidory, buraki, orzechy, pełne ziarna zbóż i inne, a w produktach pochodzenia zwierzęcego znajdziemy je np. w wątróbce, jajach, serach dojrzewających a także drożdżach. Najniższą zawartość zawierają ryby (np. tuńczyk, śledź).
Kwas foliowy jest rozkładany pod wpływem światła, wysokich temperatur (powyżej 100°C), wysokiego stężenia tlenu i niskiego pH, dlatego najwięcej tej witaminy jest w produktach nieprzetworzonych.
Wchłanianie folianów w przewodzie pokarmowym jest ograniczone, nie przekracza 50% i następuje głównie w proksymalnej części jelita czczego. Wchłanianie w jelitach odbywa się dwoma różnymi drogami: jedna jest aktywna i ulega wysyceniu (głównie w jelicie czczym), a druga jest pasywna i nienasycona (głównie w jelicie krętym). Część folianu jest wchłaniana również w jelicie grubym. Zapasy kwasu foliowego w organizmie wynoszą około 5–10 mg, z czego połowa znajduje się w wątrobie.
Ssaki nie mogą syntetyzować kwasu foliowego, a jego niski poziom może być spowodowany małym spożyciem w diecie, słabym wchłanianiem spożytego folianu (np. przez schorzenia układu pokarmowego np. żołądka, jelita cienkiego czy wątroby) i zmianą metabolizmu kwasu foliowego z powodu defektów genetycznych lub interakcji lekowych. Do niedoborów dochodzi również w okresie zwiększonego zapotrzebowania na foliany w okresie ciąży i laktacji. Styl życia również ma wpływ na niedobór tej witaminy. Częste spożywanie alkoholu i palenie papierosów, prowadzi do zaburzenia wchłaniania folianów, prowadząc do jego niedoboru.
Niedobór kwasu foliowego może prowadzić między innymi do:
- zaburzeń cewy nerwowej
- zmian w ośrodkowym układzie nerwowym
- zwężenia światła tętnic i związanych z tym dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego
- ze względu na uczestnictwo w syntezie czerwonych krwinek we krwi może powodować obniżenie liczby erytrocytów.