Skład korzenia maca
Maca, choć należy do rodziny kapustnych, różni się od warzyw z tej grupy pod względem składu fitochemicznego. Barwa i rozmiar hypokotyla, sposoby hodowli i lokalizacja uprawy oraz metody obróbki po zbiorach mogą znacząco wpływać na wartość odżywczą i skład fitochemiczny rośliny.
Maca jako świeży korzeń zawiera ponad 80% wody, jest rośliną bogatą w składniki bioaktywne.
Jest źródłem węglowodanów (55– 73%, głównie skrobia), białka (8,9– 21%), błonnika (8,2– 25,6%) oraz kwasów tłuszczowych (0,6– 2,2%). Zawiera także aminokwasy (m.in. argininę, hydroksyprolinę, prolinę, leucynę, lizynę czy tryptofan). Jest źródłem fitosteroli (kampesterol, awenasterol, brassikasterol, stigmasterol i beta-sitosterol), które są powiązane strukturalnie i biochemicznie z cholesterolem oraz hormonami steroidowymi, takimi jak estrogen, testosteron i progesteron. Zawiera też olejki eteryczne i polisacharydy. Do składników aktywnych zawartych w roślinie należą glukozynolany, które uważane są za prekursory innych fitozwiązków, takich jak makamidy, makaeny i tiohydantoiny. Makamidy i makaeny to benzylowane alkamidy do których należy np. macaen i macamid. Maca jest bogactwem składników mineralnych, takich jak bor, wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, niacyna, jod, sód, potas i cynk. Witamina C, witamina A, witamina B2, B6 są także obecne w omawianej roślinie.
Rodzaje korzeni maca
Maca składa się z czterech głównych części: część nadziemna, łodygi, hypokotyl (bulwa) i korzeń. Występuje w kilku kolorach, co definiuje hypokotyl, do których głównie zaliczamy kolor czarny, żółty, czerwony i fioletowy, a każda z tych odmian różni się unikalnymi efektami działania.
Różnorodność kolorów, takich jak fioletowy i czerwony, oraz wyższa zawartość fitochemikaliów, takich jak glukozynolany, jest istotnie związana z uprawą na określonej wysokości nad poziomem morza.
Maca jako roślina bulwiasta może gromadzić metale ciężkie z gleby w której rośnie, dlatego istotne jest, aby kupować suplementy diety od zaufanego dostawcy, który może przedstawić wyniki zawartości metali w produkcie zawierającym korzeń maca.
W hipokotylach znajdują się kolorowe pigmenty (karotenoidy i antocyjany). Dla przykładu w maca o barwie żółtej dominują karotenoidy, a w czerwonej i fioletowej antocyjany.