Papaina - właściwości, działanie, przeciwskazania

Papaina

Papaina – enzym proteolityczny

Papaina – czym jest?

To związek chemiczny, naturalnego pochodzenia, którego historia sięga lat 50-tych XX wieku, kiedy to stosowana była do polepszania kruchości mięsa, działając na strukturę mięśni. Papaina należy do grupy enzymów proteolitycznych, zwana jest także proteazą sulfhydrylową. To enzym proteazy cysteinowej, który występuje w papai. Budowa papainy opiera się na 212 łańcuchach reszt aminokwasowych, o łącznej masie ponad 23 kDa, które najbardziej aktywne są przy pH między 3 a 9. Za aktywność enzymu odpowiada jego budowa, opierająca się na pojedynczym łańcuchu polipeptydowym, zawierającym trzy mostki disiarczkowe i grupę sulfhydrylową.

Odkryj produkty zawierające ten składnik:

    Papaina – w czym występuje?

    Ten enzym proteolityczny ekstrahowany jest z rośliny – Caricia papaya, należącej do rodziny Caricaceae, która obejmuje cztery rodzaje. Melonowiec właściwy jest drzewem rejonów tropikalnych i subtropikalnych, dorastającym do 20 m wysokości. Ze względu na przynoszące korzyści, w przetwórstwie wykorzystuje się wszystkie części drzewa – korę, nasiona, liście, owoce, miąższ i skórkę. Ważnym składnikiem papai jest lateks, który zawiera aż 80% papainy. Pozostałe składniki lateksu to: endopeptydaza glicynowa, karikaina oraz chymopapaina. Lateks, który bogaty jest w papainę, zbierany jest z niedojrzałych jeszcze owoców. Aby zebrać substancję, należy naciąć owoce i czekać do momentu aż popłynie. Ekstrakt z nasion owoców papai zawiera izotiocyjanian benzylu, natomiast liście obfitują w węglowodany, białka, lipidy, flawonoidy, alkaloidy, garbniki, saponiny, witaminy i minerały.

    Czy wiesz, że...?

    Gatunki Caricia narażone są na działanie wirusa pierścieniowej plamistości papai, który powoduje uszkodzenia roślin? Aby temu zapobiec, opracowano papaję transgeniczną, wprowadzając gen replikazy, który wpływa na odporność rośliny na wirusy. Aby konsumenci mieli pewność, że suplement, który stosują nie zawiera rośliny GMO, zaleca się stosowanie produktu tylko z zaufanych źródeł, od sprawdzonych dostawców, którzy w razie konieczności udostępnią dane o braku GMO w surowcu.

    W jakich produktach występuje papaina – źródła papainy

    Owoce papai stosowane są szeroko w przemyśle spożywczym jako przekąska, przystawka, dżemy, czy np. dodatek do sałatek. Rozpowszechnione jest stosowanie ekstraktów z papai w suplementach diety w postaci tabletek lub kapsułek twardych (np. pullulanowych). Istotne jest aby suplement miał wyszczególnioną ilość jednostek aktywności enzymatycznej (USP) w przeliczeniu na porcję dzienną.

    Właściwości papainy – na co pomaga papaina?

    Omawiany enzym ma działanie podobne do naturalnie występującego w organizmie enzymu – pepsyny, która zawiera się w soku żołądkowym. Zadaniem enzymów proteolitycznych jest trawienie białka, za czym idzie zwiększenie ich przyswajalności.

    Nadmierne gromadzenie się tłuszczu w organizmie jest niekorzystne dla jego prawidłowego funkcjonowania, może prowadzić do kumulacji tłuszczu trzewnego oraz zwiększonej masy ciała. Zwiększenie poziomu tłuszczu jest często skutkiem stosowania diet bogatych w tłuszcze, szczególnie, że najczęstszym ich składnikiem są triglicerydy. Zadaniem enzymu lipazy trzustkowej jest hydrolizowanie triglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych i monoglicerydów. Powstałe wolne kwasy są przenoszone do układu krwionośnego, a następnie do tkanki tłuszczowej i wątroby, w konsekwencji czego następuje gromadzenie lipidów, skutkiem czego jest zbyt wysoka masa ciała. W przeprowadzonych na szczurach badaniach wykazano, że papaja wykazuje działanie hipolipidemiczne. Nastąpiła także redukcja tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak dlatego, że papaja wykazuje zdolność do hamowania lipazy trzustkowej, zmniejszając trawienie i wchłanianie tłuszczy.

    W świetle naukowych dowodów

    • W przeprowadzonym badaniu indukowano zwiększenie masy ciała myszy poprzez stosowanie m.in. diety wysokotłuszczowej. Wykazano, że papaina podawana doustnie prowadziła do zmniejszenia nagromadzenia lipidów w wątrobie, poziomu całkowitego cholesterolu i trójglicerydów w surowicy i obniżenia masy ciała [8].

    • Badanie przeprowadzone na 28 szczurach, u których wywołano otyłość wykazało, że sok z papai odwrócił zmiany spowodowane dietą wysokotłuszczową, prowadząc do obniżenia masy ciała i poziomu cholesterolu [9].

    Papaja – właściwości i działanie

    • dla wsparcia redukcji tkanki tłuszczowej

    W badaniu przeprowadzonym na szczurach wykazano, że papaja ma działanie poprawiające profil lipidowy w organizmie.

    Papaina – suplementacja i dawkowanie

    Papaina – jak długo stosować?

    Papainę warto stosować doraźnie, do posiłku zawierającego białko i tłuszcze.

    Papaina – po jakim czasie efekty suplementacji będą zauważalne?

    W problemach z trawieniem białka, efekty będą widoczne po spożyciu papainy w połączeniu z posiłkiem.

    Papaina – skutki uboczne

    W przeanalizowanych badaniach nie wykazano skutków ubocznych, poza kilkoma przypadkami dyskomfortu w żołądku.

    Papaina – przeciwskazania

    Nie zaleca się stosowania składnika u osób szczególnie wrażliwych jak np. u kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz u dzieci bez uprzedniej konsultacji specjalistycznej.

    Aby zapobiec zmniejszeniu skuteczności stosowanych leków, suplementację papainą należy skonsultować ze specjalistą.

    Baza danych PubMed, która obejmuje artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych wskazuje na przeprowadzenie blisko 50 badań klinicznych produktów z Caricia papaya na ludziach.

    3
    Analizowanych badań
    3
    Wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

    Źródła:

    1. „Efficacy of papain in reducing soft tissue swelling – A case report”. Navin Kumar Devaraj. Rwanda Medical Journal.
    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7704890/
    3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622926/
    4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878535220305281
    5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157510000773
    6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359511308002900
    7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551835/
    8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468764/
    9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7412661/

    Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

    Odkryj nasze bestsellery: