Czosnek wspomaga funkcjonowanie wielu obszarów organizmu: układu odpornościowego, oddechowego, krążenie oraz wspiera metabolizm węglowodanów, pracę wątroby i wrażliwość na insulinę.
Bogaty jest w liczne związki bioaktywne, np.: związki fenolowe, siarkoorganiczne i fruktany, a także w białko, węglowodany, witaminy i minerały.
Najpopularniejszy związek czosnku- allicyna, przekształcana jest w metabolity, które następnie są transportowane przez żołądek, jelita oraz krew do narządów docelowych, a straty wydalane są wraz z moczem, stolcem i oddechem.
Allicyna działa poprzez przenikanie przez błony komórkowe i możliwość oddziaływania z tiolami, takimi jak reszty cysteiny w białkach czy glutationu. Jest reaktywną formą siarki i reaguje z wolnymi grupami tiolowymi, przez co ma szerokie spektrum celów komórkowych.
Allicyna wykazuje aktywność przeciw negatywnym drobnoustrojom dzięki hamowaniu podstawowych enzymów zawierających tiol (np. reduktaza tioredoksyny czy dehydrogenaza alkoholowa) oraz poprzez mechanizm zmieniający konformację białek lub zapobieganie wiązaniu kofaktora metalu.
Allicyna wykazuje negatywne działanie przeciw Shigella, Escherichia coli, Staphylococcus auresu, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica oraz wielu innym patogennym drobnoustrojom.
Równie skuteczna jest przeciw szerokiemu spektrum grzybów (Candidia, Torulopsis, Epidermophyton floccosum, Aspergillus niger, Rhizopus stolonifera czy np. Microsporum gypseum), a także hamuje powstawanie mykotoksyn . Działanie przeciw grzybom polega na oddziaływaniu na ścianę komórkową grzybów, co prowadzi do nieodwracalnych zmian strukturalnych w ich komórkach, co dalej skutkuje utratą integralności strukturalnej i wpływa na zdolność kiełkowania.
Przeciwwirusowe działanie allicyny również udowodniono- w badaniach in vivo i in vitro.