- Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Jakie są właściwości witaminy E? Hamuje rozwój wolnych rodników w błonach komórkowych i lipoproteinach osocza. α-tokoferol występuje w błonach komórkowych i skórze. Na co pomaga witamina E? Chroni organizm człowieka przed oksydacyjnym uszkodzeniem cząsteczek takich jak DNA czy lipidy. Mechanizm działania polega na neutralizacji wolnych rodników i przerwaniu reakcji utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. α-tokoferol wiąże się z wolnymi rodnikami. Witamina E jest zintegrowana z lipidową błoną komórkową, a jej grupa hydroksylowa umiejscowiona jest na zewnątrz błony, skierowana w stronę wodnego środowiska, gdzie przechwytuje reaktywne formy tlenu. Gdy α-tokoferol, reaguje z rodnikami takimi jak hydroksylowe, powstaje rodnik α-tokoferolowy.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi 12 mg (100% RWS).
Aby pokryć je ze źródeł zewnętrznych należy spożyć:
- 4 kg mięsa z kurczaka,
- 66,7 g pestek z dyni,
- 24 g oleju słonecznikowego.
Zespół do Spraw Suplementów Diety uchwalił maksymalną dzienną dawkę witaminy E na poziomie 250 mg i jest to często spotykana dawka w dostępnych na rynku produktach.
Związek ten jest witaminą, co oznacza, że organizm człowieka nie wytwarza jej samoistnie, dlatego zaleca się spożywać ją ze źródeł egzogennych, czyli z zewnątrz. Wskazuje się, że w suplementach diety z witaminą E najpowszechniej występuje α-tokoferol .
Naturalna witamina E występuje w świecie zwierzęcym i roślinnym, gdzie wytwarzana jest podczas procesu fotosyntezy. W czym jest witamina E? Produkty pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem witaminy E. Oleje roślinne, w tym olej słonecznikowy czy oliwa z oliwek, a także zielone warzywa liściaste są bogatym źródłem witaminy E. Inne produkty bogate w witaminę E to soja, orzechy (np. orzechy laskowe), awokado. Pestki dyni również zawierają omawiany związek. Ze względu na wysokie spożycie przez ludzi najwięcej witaminy E spożywane jest wraz z produktami zbożowymi, zwłaszcza pszenicą (np. kiełki pszenicy).
Na forach internetowych pojawiają się pytania, czy witamina E jest na receptę. Związek ten jest dostępny w aptekach i zielarniach bez konieczności posiadania recepty. Suplementy diety z witaminą E występują w kroplach, kapsułkach miękkich (żelatynowych). Dostępne są także kapsułki twarde (np. pullulanowe, które są dobre dla osób stosujących diety wege i wegan). Warto zaznaczyć, że z oznaczenia na etykiecie możemy wywnioskować jakiego pochodzenia jest witamina. D-α-tokoferol ma pochodzenie naturalne, a DL-α-tokoferol pochodzenie syntetyczne.
Witamina E ceniona jest ze względu na właściwości przeciwutleniające, co sprawia, że wykorzystywana jest na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym (np. kremy pod oczy, do twarzy czy rąk) i farmaceutycznym. Pełni rolę naturalnego antyoksydanta w przemyśle spożywczym poprzez mechanizm działania oparty na przerywaniu reakcji oksydacji tłuszczy, zapobiegając ich jełczeniu. W takich przypadkach stosowane są niewielkie dawki witaminy E, mające na celu tylko i wyłącznie działanie technologiczne oraz wydłużenie terminu przydatności żywności do spożycia.