BICAPS MicroBACTI: klucz do zdrowych jelit


Czy wiesz, że nawet 2 kg masy Twojego ciała mogą stanowić mikroorganizmy bytujące w jelitach?
To właśnie w układzie pokarmowym znajduje się 90% mikrobioty naszego organizmu. Nie powinno więc zaskakiwać, że badacze są szczególnie zainteresowani tym obszarem, a probiotykoterapie obecnie biją rekordy popularności. Nie jest to jednak takie proste, więc warto świadomie wybierać preparaty.
Coraz więcej probiotyków, prebiotyków i synbiotyków jest nam polecanych przez specjalistów czy bliskich. Na co zwrócić uwagę aby skutecznie zadbać o nasze jelita i mikrobiotę?
Spis treści
z tego artykułu dowiesz się:
Czym są probiotyki mikrokapsułkowane?
Mikroenkapsulacja lub popularniej mikrokapsułkowanie to nowoczesna metoda zamykania szczepów żywych bakterii w mikrokapsułkach w celu znacznego przedłużenia ich żywotności w trakcie przechowywania oraz ochrony przed płynami ustrojowymi na jakie są narażone w układzie pokarmowym.
Polega na powlekaniu powłoką tłuszczową proszku powstałego po liofilizacji szczepów bakterii. Proces prowadzi się fluidalnie w ściśle kontrolowanych warunkach dzięki czemu uzyskujemy żywe szczepy baterii pożyteczne dla naszego organizmu, które są odporne na warunki zewnętrzne.

Co wpływa na skuteczność probiotykoterapii?

Skuteczna probiotykoterapia doustna (w postaci kapsułek czy płynów) nie jest taka łatwa choćby ze względu na kontakt szczepów bakteryjnych z enzymami trawiennymi i zróżnicowanym pH w układzie pokarmowym.
Sprawdź powiązane produkty
Badania kliniczne dowodzą że skuteczność spożywania szczepów probiotycznych mikrokapsułkowanych jest pięciokrotnie bardziej efektywna niż tych niepowleczonych.
Zwiększona skuteczność kolonizacji jelita przez bakterie probiotyczne mikrokapsułkowane została również wykazana podczas innego badania klinicznego z wykorzystaniem tych samych szczepów w postaci mikrokapsułkowanej i nieotoczkowanej. Wyniki dowodzą, że w tym samym czasie kolonizacja jelita przez bakterie mikrokapsułkowane i tradycyjne była taka sama w przypadku gdy tych drugich było 5krotnie więcej (10 mld FCU).
Mikrokapsułkowanie poprawia również żywotność kultur bakterii w trakcie przechowywania.
Długookresowe badania stabilności szczepów poddanych mikroenkapsulacji dowodzą ich wysoką trwałość w stosunku do szczepów niepowleczonych- po 24 miesiącach preparat przechowywany w 25 st. C w tradycyjnych opakowaniach z tworzywa (PE lub PVC/ PVDC) ma kilkukrotnie wyższa zawartość żywych szczepów względem tych niepowleczonych.
Poznaj nasze bestsellery
Dlaczego BICAPS MicroBACTI jest skuteczny?
BICAPS MicroBACTI to synbiotyk czyli połączenie probiotyków oraz prebiotyku: Lactobacillus acidophilus + Lactobacillus casei rhamnosus + Bifidobacterium animalis lactis + Bacillus coagulans + inulina

BICAPS MicroBACTI to produkt opracowany przy współpracy z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym o unikalnym połączeniu 4 szczepów, które działają synergistycznie w kilku obszarach organizmu. Wszystkie skutecznie biorą udział w przywracaniu eubiozy przewodu pokarmowego czyli prawidłowej mikroflory, np. podczas stosowania doustnej antybiotykoterapii ale również w sytuacji zatrucia pokarmowego czy zaburzeń poprawnej pracy jelit. Ponadto wspierają walkę z dysbiozą wywołaną np. obecnością Helicobacter pyroli.
Mając na uwadze rekomendację FAO i WHO oraz Amerykańskiego Towarzystwa Pediatrycznego zastosowano optymalną dawkę 2 mld FCU/ dobę dla każdego szczepu umieszczonego w preparacie. Niemniej, stosując szczepy odporne na środowisko zewnętrzne oraz płyny ustrojowe można spodziewać się efektu jak przy 5krtonie wyższych dawkach.
Dodatkowo kapsułka została dopełniona o inulinę- polisachardy pozyskiwany z korzenia cykorii o właściwościach prebiotycznych czyli odżywiających komensalną mikrobiotę dzięki czemu produkt jest synbiotykiem.
Warto zapamiętać
ZALETY SZCZEPÓW MIKROKAPSUŁKOWANYCH TO:
- lepsza efektywność przy niższych dawkach
- przeżywalność w środowisku układu pokarmowego
- odporność n czynniki zewnętrzne
- dłuży termin przydatności produktu
Źródła:
- Del Piano M. et al. „Is microencapsulation the future of probiotic preparations? The increased efficacy of gastro-protected probiotics.” Gut Microbes. 2011
- Del Piano M. et al. „Evaluation of the intestinal colonization by microencapsulated probiotic bacteria in comparison with the same uncoated strains.” J Clin Gastroenterol. 2010
- Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), World Health Organization (WHO). 2001
Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria - ADA Reports: Position of the American dietetic association: functional food. 2004
- Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), World Health Organization (WHO). 2002
Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. - Del Piano M. et al. „Comparison of the kinetics of intestinal colonization by associating 5 probiotic bacteria assumed either in a microencapsulated or in a traditional, uncoated form”. J Clin Gastroenterol. 2012
- Geloen Alain Raillan Alexandra „Mikrobiom skóry”. 2022
- Aleksandra Góralczyk-Bińkowska, Dagmara Szmajda-Krygier, Elżbieta Kozłowska „The Microbiota-Gut-Brain Axis in Psychiatric Disorders” Int J Mol Sci. 2022
Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.
To może Cię zainteresować

Niedoskonałości? Pokonaj je od wewnątrz i zewnątrz
Niedoskonałości? Pokonaj je od wewnątrz i zewnątrz

Jelita zrobiły się drażliwe? Zobacz, jak je wesprzeć!
Jelita zrobiły się drażliwe? Zobacz, jak je wesprzeć!

Healthy aging - zachowaj młody wygląd na dłużej!
Healthy aging - zachowaj młody wygląd na dłużej!
