Kwas pantotenowy jest w pewnych ilościach syntezowany w ludzkim przewodzie pokarmowym przez mikroflorę jelitową.
Gdzie występuje witamina B5? Jest to naturalnie występujący związek w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Więc w jakich produktach jest witamina B5? Kwas pantotenowy występuje w jajach, drożdżach, mięsie, grzybach, owocach, warzywach (szczególnie zielone warzywa liściaste), bogate w niego są pełnoziarniste produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych. Mniejsze ilości występują w mleku i jego przetworach.
Inne źródła witaminy B5 to suplementy diety czy leki. Preparat może występować w postaci tabletki, kapsułki twardej (np. pullulanowej), czy w proszku. Powszechnie stosowana jest także witamina B5 w kosmetyce, gdzie znajduje zastosowanie w składzie kremów, czy odżywek do włosów.
Należy pamiętać, że głównym jej źródłem powinny być produkty spożywcze.
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie
Kwas pantotenowy jest przekształcany w 4’-fosfopantetynę. Ta z kolei, za pośrednictwem trifosforanu adenozyny, przemienia się w koenzym A (CoA), który jest biochemicznie aktywną postacią biorącą udział w wielu reakcjach zachodzących w organizmie. Co ciekawe, to, że funkcja kofaktora koenzymu A jako koniecznego do acetylacji sulfonamidów i choliny została odkryta dopiero w latach 50-tych XX wieku. Gdzie występuje witamina B5 w organizmie ludzkim? Bardzo duże ilości występują w mózgu, i stanowią do 50-krotnie wyższe stężenia niż w osoczu.
Rola witaminy B5 na organizmie- do cennych właściwości kwasu pantotenowego należy jego udział w wielu reakcjach organizmu, w tym w metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów. Działanie kwasu pantotenowego w reakcjach dostarczających energię do syntezy innych związków jak sterole (np. cholesterol), hormony, neurotransmitery, przeciwciała czy fosfolipidy jest kluczowe. Odpowiada także za transport grup acylowych w reakcjach syntezy kwasów tłuszczowych.