Bioflawonoidy - właściwości, działanie, przeciwskazania

Bioflawonoidy

Od cytrusów do zdrowia

Hesperydyna występuje głównie w pomarańczach i cytrynach, jest produktem ubocznym powstającym w przemyśle cytrusowym. W niedojrzałym owocu pomarańczy może stanowić nawet do 14% jego masy.

Odkryj produkty zawierające ten składnik:

    Patrząc na budowę chemiczną hesperydyny można stwierdzić, że jest glikozydem flawanonowym, który składa się z części aglikonowej – hesperetyny i reszty cukrowej – rutynozydu – disacharydu złożonego z ramnozy i glukozy. Hesperydyna po doustnej suplementacji ulega hydrolizacji przez enzym α-ramnozydazy wydzielany przez Bifidobacterium pseudocatenultum - drobnoustroje bytujące w jelicie cienkim i głównie w okrężnicy do aglikonu, czyli hesperetyny, a następnie ulega przekształceniu do glukuronidów w jelicie grubym. Hesperetyna – hydrolizat hesperydyny ma zdolność do przenikania bariery krew-mózg, co jest istotnym czynnikiem wskazanym w badaniach nad tym związkiem.

    Hesperydyna jest związkiem roślinnym, który klasyfikuje się jako polifenol należący do rodziny flawonoidów, a dokładniej wchodzi w skład ich podgrupy: flawanonów.

    Flawonoidy cytrusowe to związki polifenolowe o silnych właściwościach biologicznych, pełniące rolę głównych bioaktywnych metabolitów w różnych roślinach, które mają wpływ na kolor, smak oraz działanie biochemiczne. Dobrym źródłem flawonoidów jest żywność pochodzenia roślinnego, taka jak owoce, warzywa, herbata, produkty kakaowe, orzechy, rośliny strączkowe.

    Flawonoidy cytrusowe przyciągają szczególną uwagę ze względu na różnorodne działanie biologiczne.

    Citrus aurantium L., uznawana powszechnie za gorzką pomarańczę, bogata jest w składniki odżywcze m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, minerały, węglowodany, błonnik, białka, lipidy, związki fenolowe oraz fitozwiązki, które posiadają różne właściwości zdrowotne. Flawonoidy, główne związki bioaktywne zawarte w C. aurantium, są pogrupowane w flawanony, flawony i flawonole.

    Czy wiesz, że...?

    Ekstrakty z gorzkiej pomarańczy mogą zawierać synefrynę. Synefryna ma tendencję do podwyższania ciśnienia krwi i częstości akcji serca dlatego stosując suplementację tym ekstraktem rekomendujemy stosować preparaty sprawdzonego i zaufanego producenta.

    Źródła hesperydyny

    Najobficiej występującymi flawonoidami w nasionach pestkach C. aurantium są: hesperydyna, neohesperydyna, naringina i narirutyna. Związki te mają ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka.

    Ekstrakt z cytrusów bioflawonoidowych – przeciwwskazania

    Nie zaleca się stosowania składnika u osób szczególnie wrażliwych jak np. u kobiet w ciąży i karmiących oraz u dzieci bez uprzedniej konsultacji specjalistycznej.

    W świetle dowodów naukowych:

    • W badaniach in vitro wykazano, że ekstrakt z liści C. aurantium wywiera negatywny wpływ wobec bakterii Gram-dodatnich (Staphylococcus aureus i Bacillus subtilis) oraz Gram-ujemnych (Escherichia coli i Klebsiella pneumonia) [4].

    Baza danych PubMed, która obejmuje artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych wskazuje na przeprowadzenie 80 badań klinicznych wraz z metaanalizami ekstraktu z Citrus aurantium na ludziach.

    11
    Analizowanych badań
    11
    Wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

    Źródła:

    1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23254473/
    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8264659/
    3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33905288/
    4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8510401/
    5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34249019/
    6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28721824/
    7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277260/
    8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29491681/
    9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33435726/
    10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33435726/
    11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18803250/
    12. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621002954
    13. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531721000348?via%3Dihub
    14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35372632/
    15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5781235/
    16. SYNEFRYNA RAPORT-GRUPY-DS-WSPÓŁPRACY-NAUKOWEJ Dziennik Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności 2009; 7(9): 280
    17. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780444640567000064
    18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268531/
    19. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2387
    20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9572433/

    Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

    Odkryj nasze bestsellery: