Morwa biała - właściwości, działanie, przeciwskazania
Morwa biała – cenne drzewo pomagające w metabolizmie glukozy
Morwa biała – co to?
To wieloletnie drzewo, żyjące nawet 300 lat przynależące do rodziny morwowatych (Moraceae), w skład których wchodzi około 30 gatunków (morwa czarna, czerwona, indyjska czy japońska). Morwa biała (Morus alba L.) pochodzi z obszarów o klimacie tropikalnym i subtropikalnym, dorasta nawet do 20 metrów wysokości. Jest ona najodporniejszą odmianą na niskie temperatury. Gdzie występuje morwa biała? Szeroko rośnie m.in. w Chinach, Japonii, Korei i Indiach. W około XI-XII wieku morwa została sprowadzona do Europy, co zawdzięcza się prowadzeniu hodowli jedwabników morwowych, dla których morwa jest głównym składnikiem pasz. Do Polski dotarła dopiero około XVIII/XIX wieku. Morwa biała winna jest swoją nazwę barwie kory, nie zaś kolorowi owoców, co może być mylnie postrzegane. Owoce, czyli jeżyny morwy są słodkie o barwie białej, fioletowej czy czerwono-brunatnej.
Morwa jest bogata w składniki bioaktywne. Z korzenia morwy białej można wyizolować moran 20K, DNJ (1-dezoksynojirmycyna), kuwanon E i G, glukopiranozydy i kwercetyny. Liście morwy zawierają rutynę, astragilinę, kwercetynę, mulberrozyd F, kuwanon C, albanol B, mulberofuran G, a także te same związki co korzeń, w szczególności istotny w obniżaniu poziomu cukru w organizmie DNJ (1-dezoksynojirmycyna) i moran 20K. Liście bogate są także w witaminy, składniki mineralne, aminokwasy, błonnik, białko i węglowodany, ale zawierają niski poziom tłuszczu.
Odkryj produkty zawierające ten składnik:
Morwa biała – w czym występuje?
Owoce morwy powszechnie stosowane są w dżemach, konfiturach, nalewkach i winie. Ze względu na to, że świeże owoce morwy szybko się psują i są kruche, powszechniejsze jest jedzenie owoców suszonych. Oferowane są także herbaty w saszetkach, w których znajdują się wysuszone liście morwy białej, gdzie po zalaniu wrzątkiem otrzymuje się napar.
W jakich produktach jeszcze występuje morwa biała? Dobre źródła morwy białej to suplementy diety. Dostępne są w postaci tabletki, kapsułki twardej (np. pullulanowej) czy w formie proszku. Do ich wytworzenia stosuje się liście morwy białej, które poddawane są procesom obróbki w celu wytworzenia surowca o pożądanych właściwościach. Istotne jest, aby kupować suplementy diety od zaufanych dostawców, którzy przejrzyście deklarują standaryzację oferowanego surowca.
Czy wiesz, że...?
Wzmianka o morwie wymieniona była już w ludowych przekładach i mitach europejskich krajów? Według niemieckiej kultury ludowej korzenie tego drzewa używane były przez diabła do polerowania butów.
Właściwości i działanie morwy białej – za co odpowiada morwa biała?
- morwa biała pomaga w prawidłowym metabolizmie glukozy
Wskazuje się, że problem z prawidłową gospodarką cukru w organizmie jest jednym z najważniejszych problemów krajów rozwiniętych, a Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że aż 300 mln osób może zacząć się z nim borykać do 2025 roku.
Rola morwy białej w organizmie: dowodzi się, że liście morwy mogą łagodzić problemy związane z obniżoną wrażliwością organizmu na działanie insuliny.
DNJ (1-dezoksynojirmycyna) jest głównym związkiem o działaniu aktywnym w liściach morwy, po raz pierwszy wyizolowany został w 1976 roku. Wykazuje on regulujące działanie, prowadzące do zmniejszenia poziomu cukru we krwi po posiłku poprzez mechanizm hamowania enzymów α-glukozydazy. DNJ jest analogiem glukozy, u którego w pierścieniu piranozowym atom tlenu jest zastąpiony grupą aminową.
Czy nadmiar morwy białej w organizmie jest możliwy?
Ważne jest, aby stosować się do zalecanych dawek podanych na etykietach produktów zawierających morwę białą i konsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania suplementów diety, zwłaszcza jeśli osoba cierpi na schorzenia lub przyjmuje inne leki.
Zespół do Spraw Suplementów Diety uchwalił maksymalną zawartość 1-dezoksynojirmycyny (DNJ) - na poziomie 10 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu.
W świetle naukowych dowodów:
W badaniu klinicznym, podwójnie kontrolowanym placebo, które przeprowadzono na 60 osobach borykających się z problemem zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi wykazano, że stosowanie 300 mg ekstraktu z morwy białej dwa razy dziennie na grupie 30 osób przez 12 tygodni zmniejszyło insulinę we krwi, zwiększyło stężenie cholesterolu HDL w porównaniu do placebo [12].
Randomizowane, podwójnie ślepe, krzyżowe badanie kliniczne, trwające 8 tygodni potwierdziło, że stosowanie ekstraktu z morwy białej w dawce 200 mg na dzień w połączeniu z berberyną i czerwonym ryżem drożdżowym wpłynęło pozytywnie na metabolizm glukozy i spowodowało obniżenie insuliny w osoczu [13].
W randomizowanym badaniu kontrolowanym placebo przeprowadzonym na 25 ochotnikach w wieku 19- 27 lat wykazano, że stosowanie ekstraktu z liści morwy białej standaryzowanego na 36 mg DNJ (1-dezoksynojirmycyny) wpływa na znaczące zmniejszenie trawienia i wchłaniania skrobi już po 120 minutach od przyjęcia dawki w porównaniu do placebo [15].
Morwa biała – suplementacja i dawkowanie
Morwa biała – jak długo stosować?
W przeanalizowanych badaniach wykazano pozytywny wpływ morwy białej przy suplementacji trwającej 12 tygodni.
Morwa biała – po jakim czasie efekty suplementacji będą zauważalne?
Pierwsze pozytywne efekty suplementacji morwą białą wykazano już po 120 minutach od przyjęcia.
Morwa biała – skutki uboczne
W badaniu z 2020 roku wykazano, że jako skutek uboczny stosowania morwy białej wystąpiły objawy żołądkowo- jelitowe (luźne stolce, zwiększona ilość gazów w jamie brzusznej).
Morwa biała – przeciwskazania
Nie zaleca się stosowania składnika u osób szczególnie wrażliwych jak np. u kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz u dzieci bez uprzedniej konsultacji specjalistycznej.
U osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące stosować po konsultacji z lekarzem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej w ciągu dnia.
Aktualnie, w bazie danych PubMed, zawierającej publikacje z obszaru medycyny i nauk biologicznych, zgromadzono około 13 badań potwierdzających efekty działania morwy białej.
Źródła:
- „Żywieniowe i prozdrowotne wykorzystanie morwy białej (Morus alba L.)”. Monika Przeor. ZAGADNIENIA DORADZTWA ROLNICZEGO NR 3'2021(105), str. 62 – 74.
- „Morwa biała (Morus alba L.) w ujęciu naukowym i kulturowym. Od jedwabnictwa do papieru”. Joanna Grześkowiak, Anna Maria Brandys. Medycyna Nowożytna – Tom 29 – Zeszyt 1 (2023 r.), str: 243 – 265
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3728024/
- „Morwa biała – nieocenione znaczenie zdrowotne”. Monika Przeor, Ewa Flaczyk.
Żywność funkcjonalna – tom 70, mój 2016. Str: 33 – 35 - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874117304208?via%3Dihub
- https://www.czytelniamedyczna.pl/2651,licie-morwy-jako-rldo-naturalnych-substancji-biologicznie-aktywnych.html
- https://www.czytelniamedyczna.pl/5970,zwiazki-biologicznie-aktywne-morwy-bialej-morus-alba-l-i-ich-dzialanie-lecznicze.html
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S187553641630005X?via%3Dihub
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224408001805
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606005784
- „Morwa biała (Morus alba) jako naturalne źródło związków o działaniu przeciwcukrzycowym”. Agata Walkowiak, Marcin Kozłowicz, Agnieszka Pozorska, Joanna Zielinska, Bogumiła Kupcewicz. Farm Pol, 2019, 75 (8): 426–430
- https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(22)00209-1/abstract
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4461797/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268658/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1896112617300305?via%3Dihub
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919317315?via%3Dihub
Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.