Pullulan
Pullulan - wegańska, naturalna kapsułka
Pullulan to 100% wegański, naturalny węglowodan otrzymywany w procesie fermentacji przez grzyby Aureobasidium pullulans. Czysty pullulan nie ma zapachu i smaku.
Kapsułki pullulanowe wytwarza się przy użyciu jedynie wody i pullulanu. Kapsułki te wykazują bardzo dużą szczelność oraz nie reagują z zawartą wewnatrz substancją czynną.
Pullulan:
- wytwarzany przez fermentację przy użyciu grzybów- naturalny,
- wegański,
- bez skrobi, bez glutenu,
- biodegradowalny,
- nie GMO,
- znany w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym,
- bezzapachowy, bezsmakowy.
Źródła:
1) Hypromeloza w technologii farmaceutycznej kapsułek oraz innych dawkowanych postaci leku- Grażyna Kubiak-Tomaszewska, Piotr Tomaszewski,Jan Pachecka- Pediatr Med Rodz 2011, 7 (3), p. 271-276;
2) Postęp w technologii kapsułek - Gazeta Farmaceutyczna, 2/2008;
Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.