Allicyna - właściwości, działanie, przeciwskazania
Ekstrakt z czosnku wykazuje działanie przeciw negatywnym drobnoustrojom
Allium sativum powszechnie znany jako czosnek należy do rodziny Liliaceae. Roślina ta rośnie na piaszczysto-gliniastej glebie i dorasta do około 90 cm wysokości.
Allium sativum zawiera kwasy sulfenowe, a allicyna jest głównym tiosulfonianem występującym w czosnku. Związek ten posiada silne aktywne właściwości biologiczne. Wszechstronne działanie wynika z reaktywnego charakteru i zdolności do współdziałania z różnorodnymi celami molekularnymi.
Odkryj produkty zawierające ten składnik:
Właściwości czosnku
Czosnek wspomaga funkcjonowanie wielu obszarów organizmu: układu odpornościowego, oddechowego, krążenie oraz wspiera metabolizm węglowodanów, pracę wątroby i wrażliwość na insulinę.
Bogaty jest w liczne związki bioaktywne, np.: związki fenolowe, siarkoorganiczne i fruktany, a także w białko, węglowodany, witaminy i minerały.
Najpopularniejszy związek czosnku- allicyna, przekształcana jest w metabolity, które następnie są transportowane przez żołądek, jelita oraz krew do narządów docelowych, a straty wydalane są wraz z moczem, stolcem i oddechem.
Jak działa allicyna?
Allicyna działa poprzez przenikanie przez błony komórkowe i możliwość oddziaływania z tiolami, takimi jak reszty cysteiny w białkach czy glutationu. Jest reaktywną formą siarki i reaguje z wolnymi grupami tiolowymi, przez co ma szerokie spektrum celów komórkowych.
Allicyna wykazuje aktywność przeciw negatywnym drobnoustrojom dzięki hamowaniu podstawowych enzymów zawierających tiol (np. reduktaza tioredoksyny czy dehydrogenaza alkoholowa) oraz poprzez mechanizm zmieniający konformację białek lub zapobieganie wiązaniu kofaktora metalu.
Allicyna wykazuje negatywne działanie przeciw Shigella, Escherichia coli, Staphylococcus auresu, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica oraz wielu innym patogennym drobnoustrojom.
Równie skuteczna jest przeciw szerokiemu spektrum grzybów (Candidia, Torulopsis, Epidermophyton floccosum, Aspergillus niger, Rhizopus stolonifera czy np. Microsporum gypseum), a także hamuje powstawanie mykotoksyn . Działanie przeciw grzybom polega na oddziaływaniu na ścianę komórkową grzybów, co prowadzi do nieodwracalnych zmian strukturalnych w ich komórkach, co dalej skutkuje utratą integralności strukturalnej i wpływa na zdolność kiełkowania.
Przeciwwirusowe działanie allicyny również udowodniono- w badaniach in vivo i in vitro.
Czy wiesz, że...?
Allicyna jest rozpuszczalnym w tłuszczach tioestrem i odpowiada za charakterystyczny aromat i ostry smak czosnku? Allicyna powstaje podczas rozgniatania główki czosnku w wyniku działania enzymu zwanego allinazą.
Czosnek – przeciwwskazania
Osoby chcące suplementować czosnek powinny mieć świadomość, że allicyna może pobudzać żołądek. Grupy szczególnie narażone, np. dzieci czy kobiety w ciąży i karmiące nie powinny samodzielnie decydować o suplementacji i skonsultować się ze specjalistą.
Kiedy zastosować suplementację ekstraktem z czosnku?
- pomaga zachować równowagę lipidową
- wzmacnia układ odpornościowy
- pomaga zachować prawidłowe funkcje naczyń krwionośnych oraz serca
- działa przeciw drobnoustrojowo oraz antyoksydacyjnie
- pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego
- pomaga zachować prawidłowe funkcje wątroby
- wspiera metabolizm węglowodanów i wrażliwość na insulinę
W świetle dowodów naukowych
Na podstawie przeprowadzonych badań klinicznych stwierdzono, że podawanie 300mg czosnku obniżyło cholesterol całkowity i frakcję LDL a zwiększył się poziom HDL [5].
U osób borykających się z problemami gospodarki cukru w organizmie oraz ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu wykazało, że podaż czosnku obniżyła poziom cholesterolu i lipidów w surowicy krwi a także obniżył się poziom cukru we krwi [5].
Przeprowadzone badanie na 60 osobach z problemami gospodarki cukru w organizmie wykazało, że suplementacja czosnku wraz z typowym lekiem podawanym przy problemie z gospodarką cukru poprawia kontrolę glikemii i pomaga zachować równowagę lipidową[6].
Baza danych PubMed, która obejmuje artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych wskazuje na przeprowadzenie 238 badań klinicznych Allium sativum na ludziach.
Źródła:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661822000639?via%3Dihub
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9266652/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8395330/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1438422119301997?via%3Dihub
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146530/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21959822/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1286457999800033?via%3Dihub
Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.