Powrót
Joanna Wacławska-Jurago, Technolog
Piękno
Data publikacji: 08.12.2023
5 min czytania

Antyoksydanty w kosmetykach – działanie i wpływ na skórę

Stres oksydacyjny jest zjawiskiem naturalnie występującym w organizmie, a zatem dotyka nas wszystkich. W ostatnim czasie temat zyskuje na popularności i mówi się o nim coraz więcej. Czym jest stres oksydacyjny? Jak wpływa na naszą skórę? Czy serum antyoksydacyjne stanowi panaceum?
Joanna WaclawskaAutor: Joanna Wacławska-Jurago, Technolog
Zweryfikowane przez eksperta
antyoksydanty w kosmetykach

Czym są wolne rodniki i jaki mają wpływ na skórę?

Aby mówić o stresie oksydacyjnym warto na początek uświadomić sobie czym są wolne rodniki. To indywidua, które w swej strukturze mają jeden niesparowany elektron, co nadaje im wyjątkowo dużą reaktywność. Dążąc do uzupełnienia swojego brakującego elektronu, pobierają go z innych, zdrowych struktur organizmu, tym samym uszkadzając je. Proces ten nazywamy utlenieniem i mogą ulegać mu tłuszcze, białka czy DNA, a w konsekwencji przyczynić się do uszkodzenia całych tkanek.

Spis treści

z tego artykułu dowiesz się:

Antyoksydanty – czym są i jak działają?

Gdy mówimy o stresie oksydacyjnym, nie sposób nie wspomnieć o antyoksydantach. Antyoksydanty to grupa związków chemicznych, które zwalczają oksydanty, nazywane również wolnymi rodnikami. Unieszkodliwiają je poddając się ich działaniu, przy jednoczesnym braku szkody dla organizmu. Można więc powiedzieć, że są tarczą ochronną przeciwdziałając degradacji ważnych struktur, np. kolagenu.

Antyoksydanty w kosmetykach – jaką pełnią rolę?

Rola antyoksydantów w kosmetykach jest niezwykle istotna jeżeli zależy nam na zdrowej i pięknej cerze, na której nie widnieją przebarwienia czy zmarszczki. Wolne rodniki generują procesy destrukcyjne wpływając negatywnie na wygląd oraz funkcję skóry. Przeciwdziałać im może naturalna ochrona w postaci przeciwutleniaczy dlatego powinny one znaleźć się w pielęgnacji każdego rodzaju cery i w każdym wieku, aby odpowiednio zadbać o barierę hydrolipidową, nawilżenie czy  jędrność.

Jakie antyoksydanty występują w kosmetykach? - Najsilniejsze antyoksydanty w kosmetyce

Witamina C

Witamina C jest niekwestionowaną gwiazdą pielęgnacji kosmetycznej ostatnich lat, a wszystko za sprawą jej wielozadaniowości. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne poprzez przenoszenie i oddawanie elektronów, hamuje procesy prowadzące do zwiększenia produkcji enzymów działających destrukcyjnie na kolagen, rozjaśnia skórę i przeciwdziała przebarwieniom.

Tej witaminy w naskórku możemy znaleźć nawet 5 razy więcej niż w skórze właściwej i jest to swego rodzaju tarcza ochronna przed zewnętrznymi czynnikami generującymi stres oksydacyjny.

Niestety nadmierna ekspozycja na zanieczyszczenia czy promieniowanie UV jest powiązana ze zmniejszeniem poziomu witaminy C w warstwie naskórka dlatego dobrym rozwiązaniem będzie uzupełnienie jej za pomocą kremu czy serum. Skuteczność kosmetyku będzie zależna od formulacji, formy chemicznej czy promotorów przenikania, a sama witamina C dostępna jest w wielu formach. Najbardziej aktywną biologicznie jest kwas L-askorbinowy.

Niestety skóry wrażliwe może podrażniać, a dodatkowo jest cząsteczką hydrofilową (łatwo łączącą się z wodą) i niestabilną dlatego słabo penetruje warstwę rogową naskórka. Pozytywny wpływ na jej stabilność ma kwas felurowy dlatego kombinacje tych składników są bardzo popularne.
Stabilniejszą formą chemiczną witaminy C jest tetraizopalmitynian askorbylu. Dzięki lipofilowym właściwościom (łatwo łączy się z tłuszczami) lepiej przedostaje się w głębsze warstwy naskórka i nie generuje podrażnień dlatego będzie doskonałym wyborem dla skór wrażliwych.

Witamina E

Witamina E (α-tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach i odrywa główną rolę w ochronie błon komórkowych przed peroksydacją lipidów wywołaną wolnymi rodnikami. Jej utleniona postać jest regenerowana przez witaminę C dlatego warto wybierać produkty, w których występują oba te składniki.
Ze względu na swoje właściwości fizyczne, witamina E pochłania światło UV w obszarze widma słonecznego, które jest odpowiedzialne za większość szkodliwych skutków słońca.

Niestety, podobnie jak w przypadku witaminy C, jej poziom szybko się zmniejsza po ekspozycji na promieniowanie UV. Synergistyczne działanie przeciwutleniające witaminy E i C udowodniono w fotoprotekcji oraz wykazano, że miejscowe stosowanie tej kombinacji zmniejsza obrażenia spowodowane promieniowaniem UV.

Resweratrol

Polifenole to duża i ważna grupa związków naturalnych, często występujących w świecie roślin. Należy do niej m.in. resweratrol, który popularność w kosmetologii i dermatologii zyskał dzięki udowodnionym zdolnościom do przenikania w głąb warstw skóry oraz działaniu przeciwstarzeniowemu i antyoksydacyjnemu.

Resweratrol ma specyficzną budowę i właściwości, które sprawiają, że wykazuje strukturalne podobieństwo do estrogenu i zgodność z receptorami estrogenowymi, co jest szczególnie istotne w kosmetologii przeciwstarzeniowej. Receptory w skórze znajdują się m.in. na keratynocytach, a ich rola związana jest z wpływem na rozmnażanie i różnicowanie komórek naskórka. Stymulują również produkcję kolagenu typu I i II. Ponadto badania in vitro wykazały, że resweratrol chroni keratynocyty przed promieniowaniem UVA i UVB.

Receptory estrogenowe mają również wpływ na pracę melanocytów, a poprzez regulację wydzielania melaniny resweratrol może wpływać na redukcję i zapobieganie powstawaniu przebarwień.

Resweratrol w kosmetykach pełni przede wszystkim rolę silnego antyoksydantu co potwierdzają badania in vitro z wykorzystaniem testu zdolności pochłaniania rodników tlenowych (ORAC). Dowiedziono, że ma 17-krotnie wyższą aktywność przeciwutleniającą od popularnego koenzymu Q10. Przeciwdziała peroksydacji lipidów i utlenianiu białek, a jego aktywność jest wyższa niż witaminy E i C.

Melatonina

Melatonina naturalnie występuje w naszych organizmach jako hormon szyszynki. Jej główną funkcją jest regulacja rytmu dobowego dlatego najwyższe stężenie przypada miedzy 24:00 a 3:00 w nocy.

Ma bardzo silne właściwości przeciwutleniające oraz wpływa na regulację aktywności enzymów antyoksydacyjnych takich jak dysmutaza ponadtlenkowa czy peroksydaza glutationowa. Receptory melatoniny znajdują się w całym organizmie, również w skórze dlatego nie jest zaskoczeniem, że zarówno jakość, jak i ilość snu wpływa na kondycję cery. Badania potwierdziły również, że późne pory zasypiania negatywie wpływają na nawilżenie skóry. https://formeds.pl/pages/witamina-c

Antyoksydanty w kosmetykach a opóźnienie procesu starzenia

Aż 80% przedwczesnego starzenia przypisuje się ekspozycji skóry na działanie promieniowania słonecznego UVA i UVB. Aktywowane w ten sposób wolne rodniki uruchamiają kaskadę sygnałową prowadząc do uszkodzeń struktur skóry, np. włókien kolagenowych, w efekcie czego pojawiają się głębokie zmarszczki oraz spada elastyczność i jędrność.
Warto pamiętać, że to nie jedyna przyczyna stresu oksydacyjnego dlatego stosowanie kosmetyków z antyoksydantami jest absolutną podstawą pielęgnacji opóźniającej procesy starzenia. Jednak najskuteczniejszym sposobem na uniknięcie przedwczesnego starzenia będzie działanie kompleksowe dlatego do kremu z antyoksydantami warto dodać stosowanie filtrów przeciwsłonecznych oraz zredukować do minimum stresory takiej jak promieniowanie słoneczne czy używki.

Kiedy najlepiej aplikować kosmetyki z antyoksydantami?

Bardzo dobrym zwyczajem jest aplikacja antyoksydantów na twarz w porannej pielęgnacji. Na większość stresorów środowiskowych jesteśmy narażeni w trakcie naszych dziennych aktywności, a nasza skóra nie jest przystosowana do tak wysokiego ich natężenia. Czynniki środowiskowe takie jak promieniowanie słoneczne, zanieczyszczenia środowiska i dym tytoniowy, mogą przyspieszyć uszkodzenia skóry poprzez powstawanie stresu oksydacyjnego.

Warto zapamiętać

  • jeżeli Twoja skóra jest wrażliwa wybieraj witaminę C w formie Ascorbyl Tetraisopalmitate
  • szukaj w kosmetykach składnika długowieczności czyli resweratrolu
  • stawiaj na synergię działań- minimalizuj ekspozycję na słońce, stosuj krem z filtrem i serum antyoksydacyjne
  • wysypiaj się- melatonina to silny i naturalny antyoksydant

Źródła:

  1. Influence of environmental pollution on human
    health condition technology. Karolina Bombolewska, Joanna Dróżdż, Beata Koim-Puchowska.
  2. Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals. Karen E Burke.
    2007
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10182820/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10475008/
  6. Review. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Juliet M. Pullar, Anitra C.
    Carr and Margreet C. M. Vissers. 2017.
  7. Review. Resveratrol as an active ingredient for cosmetic and dermatological
    applications: a review. 2018.
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8776015/
  9. Advances in biochemistry. Prof. Władysław Fenrych. 2003.

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

To może Cię zainteresować

artykuł Niedobór witaminy C
Witamina C pełni kluczową rolę w wielu procesach biochemicznych. Z tego artykułu dowiesz się jakie funkcje pełni witamina C w organizmie człowieka oraz jakie mogą być skutki jej niedoboru.Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jest nie tylko silnym antyoksydantem, ale bierze także udział w wielu procesach metabolicznych, wpływając na odporność, syntezę kolagenu czy wchłanianie składników mineralnych. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy C. W związku z tym konieczne jest regularne dostarczanie jej z żywności. Niedobór witaminy  C może prowadzić do szeregu problemów ze zdrowiem, od osłabienia organizmu po poważne schorzenia, takie jak szkorbut. W artykule przyjrzymy się bliżej roli witaminy C, jej źródłom, dziennemu zapotrzebowaniu oraz skutkom jej niedoboru. H2: Funkcje witaminy C i jej znaczenie dla organizmuWitamina C bierze udział w wielu istotnych reakcjach, stymulując różnego rodzaju procesy biochemiczne w organizmie. Funkcje witaminy C to:•    JesJ est antyoksydantem, który dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom chroni organizm przed chorobami serca oraz naczyń krwionośnych. Broni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Przeprowadzone badania wśród osób palących dowiodły, że kwas askorbinowy razem z witaminą E, hamuje podwyższone markery peroksydacji lipidów wywołane paleniem. •    Witamina C obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych – zwłaszcza żołądka oraz przełyku. Silne zdolności antyoksydacyjne witaminy C powodują, że niszczy ona wolne rodniki zmniejszając uszkodzenia na poziomie DNA, a także uszkodzenia lipidów oraz białek. •    Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ stymuluje syntezę interferonu oraz bierze udział w procesach immunomodulacyjnych. Aktywuje komórki NK (natural killer) oraz limfocyty B i T, które eliminują drobnoustroje chorobotwórcze, a także komórki nowotworowe. Witamina C wpływa na aktywność granulocytów, monocytów oraz makrofagów. •    Rolą witaminy C jest również biosynteza kolagenu, adrenaliny, karnityny oraz hormonów steroidowych. •    Obniża ciśnienie krwi oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.•    Zwiększa wchłanianie wapnia oraz żelaza niehemowego, redukując żelazo (III) do przyswajalnej formy – żelaza (II).•    Witamina C bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran oraz złamań kości.•    Skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych, np. przeziębienia.•    Ma wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego przez udział w syntezie noradrenaliny, neuropeptydów oraz serotoniny.•    Kwas askorbinowy skutecznie neutralizuje reaktywne formy tlenu powstałe w wyniku zarówno promieniowania UVA oraz UVB. Chroni więc skórę przed promieniowaniem oraz może spowalniać proces starzenia się oraz stany zapalne skóry.   H2: Dzienne zapotrzebowanie na witaminę CZapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest zależne od takich czynników jak: wiek, płeć oraz aktualny stan fizjologiczny organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę występuje wśród kobiet w ciąży i karmiących, u osób z   nadciśnieniem, u diabetyków, u osób zmagających się z długotrwałym  stresem, wśród alkoholików oraz osób palących.  Dodatkowo, Wwśród osób palących mamy do czynienia ze zmniejszonym wchłanianiem witaminy C aż o około 70-80%.  Jest to spowodowane stresem oksydacyjnym, który wywołuje przyspieszony metabolizm witaminy C w organizmie. Według norm żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wśród zdrowych osób dorosłych wynosi – u kobiet: 75, a u mężczyzn 90 mg/dobę. H2: Źródła witaminy C w pożywieniuŹródłem witaminy C są przede wszystkim świeże owoce oraz warzywa. Największą ilość znajdziemy w: natce pietruszki, czarnych porzeczkach, owocach kiwi, czerwonej papryce, warzywach kapustnych, truskawkach oraz owocach cytrusowych. Niestety witamina C jest bardzo niestabilna i podatna na działanie wysokiej temperatury, enzymów, tlenu oraz jonów metali. Straty witaminy C spowodowane są również przez obróbkę termiczną. Suszenie zmniejsza zawartość witaminy C aż o 80%, gotowanie – 50%, a gotowanie z odsączaniem – aż do 75%. H2: Co powoduje niedobór witaminy C? – Przyczyny niedoboru witaminy C Witamina C musi być dostarczona do organizmu z zewnątrz. Przyczyna niedoboru witaminy C to najczęściej nieodpowiednio zbilansowana dieta. Brak świeżych owoców oraz warzyw w codziennej diecie może znacząco przyczyniać się do obniżenia poziomu witaminy C.  Osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi również będą narażone na niedobór witaminy C.H2: Kto jest szczególnie narażony na niedobór witaminy C?Możemy wyróżnić konkretne grupy osób, które mogą być bardziej narażone na skutki niedoboru witaminy C:•    Palacze oraz bierni palacze – stwierdzono wśród nich niski poziom witaminy C w osoczu oraz w leukocytach. W związku z tym Institute od Medicine (IOM) sugeruje, aby osoby palące zwiększyły spożycie witaminy C o 35 mg w ciągu doby w porównaniu do osób niepalących.•    Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.•    Osoby stosujące mało urozmaiconą dietę.•    Osoby nadużywające alkoholu oraz narkotyków.•    Osoby zmagające się z zespołem złego wchłaniania, nadciśnieniem tętniczym, chorobami nowotworowymi oraz niewydolnością nerek.•    Wyczynowi sportowcy, narażeni na długotrwały wysiłek fizyczny.H2: Objawy niedoboru witaminy CObjawy braku witaminy C są bardzo niespecyficzne, to przede wszystkim ogólne osłabienie organizmu, zwiększona podatność na infekcje, zmniejszona wydolność fizyczna , zapalenia błony śluzowej, krwawienie z dziąseł, trudno gojące się rany, owrzodzenia języka oraz zaburzenia w produkcji kolagenu, co może powodować osłabieniem kondycji włosów, skóry i paznokci. Brak witaminy C wpływa również na pojawianie się bólów mięśni, stawów, zaburzeń w przemianie kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, osłabionych naczyń krwionośnych czy powstawanie siniaków. Do objawów neurologicznych niedoboru witaminy C zaliczamy osłabienie funkcji poznawczych, pogorszenie pamięci oraz koncentracji, zwiększenie rozwoju chorób neurodegeneracyjnych oraz większe ryzyko wystąpienia udaru mózgu. H2: Jakie są skutki niedoboru witaminy C?Długotrwały niedobór witaminy C powoduje szkorbut (gnilec). Choroba ta w dzisiejszych czasach występuje bardzo rzadko. Cierpieli na nią głównie marynarze w starożytności i średniowieczu, którzy podczas rejsu odcięci byli od żywności zawierającej witaminę C. Do chorób spowodowanych przez niedobór witaminy C możemy zaliczyć również niedokrwistość z powodu niedostatecznego wchłaniania żelaza.H2: Jak sprawdzić poziom witaminy C?Poziom witaminy C można sprawdzić za pomocą badania laboratoryjnego z krwi żylnej. Na badanie należy stawić się na czczo (od ostatniego posiłku powinno minąć co najmniej 8 godzin). Przyjmuje się, że stężenie kwasu askorbinowego powinno wynosić od 34 do 110 mikromoli/l. Uważa się, że nadmiar witaminy C w zasadzie nie działa toksycznie. Wśród 10% mężczyzn pochodzących z Afryki, Azji i basenu Morza Śródziemnomorskiego spożycie bardzo wysokich dawek witaminy C może powodować natychmiastowe uszkodzenie czerwonych krwinek i śmierć w ciągu kilku godzin. Wynika to z defektu enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu. Przedawkowanie witaminy C może być szkodliwe dla osób chorujących na anemię sierpowatą. Duże dawki witaminy C mogą powodować również powstawanie kamieni nerkowych oraz zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Za bezpieczną dawkę dobową witaminy C przyjmuje się 1000 mg. H2: Jak zaradzić brakowi witaminy C?Przede wszystkim należy zadbać o dietę bogatą w warzywa i owoce, ponieważ to one stanowią podstawowe źródło witaminy C. Warto uwzględniać warzywa i owoce w każdym posiłku, np. dodając owoce do owsianki czy surówkę do obiadu. Ze względu na niestabilność witaminy C warto spożywać warzywa oraz owoce w formie surowej.  W przypadku problemów z dostarczeniem witaminy C z diety można rozważyć suplementację. Produkty Suplementy diety  dostępne na rynku suplementów diety, zawierają różne formy chemiczne (np. kwas L-askorbinowy, L-askorbinian potasu) oraz formy podania – tabletki, kapsułki. Na rynku znajdziemy również liposomalną witaminę C, która może być zamknięta w kwasoodpornych kapsułkach o opóźnionym uwalnianiu.  prPrzyjmowanie witaminy C w takiej formie zapewnia nam jej efektywniejsze wchłanianie. Jeśli chodzi o dawkę - Zespół do Spraw Suplementów Diety określił maksymalną dawkę witaminę C dla dorosłych na poziomie 1000 mg na dobę. Warto zapamiętać:•    Właściwości witaminy C: Właściwości Działa antyoksydacyjnie  oraz wspieraarcie funkcjonowaniea układu odpornościowego – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Stymuluje syntezę interferonu, aktywuje komórki odpornościowe (NK, limfocyty T i B).. •    Niezbędna dla skóry oraz tkanek – bierze udział w produkcji kolagenu, przyspiesza gojenie ran.•    Zwiększa przyswajanie minerałów – poprawia wchłanianie żelaza niehemowego i wapnia.•    Wpływa na układ nerwowy – uczestniczy w syntezie noradrenaliny, serotoniny i neuropeptydów.•    Źródła w diecie – najwięcej witaminy C występuje w natce pietruszki, czarnej porzeczce oraz czerwonej papryce.•    Wrażliwa na temperaturę – gotowanie i suszenie znaczącoznacząco o– obróbka termiczna obniża bniżają jej zawartość w produktach spożywczych.•    Kto jest narażony na braki witaminy C? – palacze, osoby poddane długotrwałemu stresowi, kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, osoby starsze i alkoholicy.•    Objawy niedoboru witaminy C – osłabienie, podatność na infekcje, krwawiące dziąsła, objawy skórne, np. wolniejsze gojenie się ran.•    Jak dbać o jej odpowiedni poziom? – Aby zapobiec niedoborowi witaminy C warto spożywać świeże warzywa i owoce, w razie potrzeby rozważyć zażycie suplementu diety (maksymalna dawka 1000 mg/dobę). 1.    Janda K ., Kasprzak M., Wolska J. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i wstępowanie. Prom J Life Sci. 2015; 61(4): 419-425.2.    Szymańska-Pasternak J., Janicka A., Bober J. Witamina C jako oręż w walce z rakiem. Onkologia w praktyce klinicznej. 2011; 7(1): 9-23.3.    Zawada K. Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka. Herbalism. 2016; 1(2): 22-34.4.    Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., et al. Normy żywienia dla populacji Polski. 2024.5.    Carr A., Rowe S. Factors Affecting Vitamin C Status and Prevalence of Deficiency: A Global Helath Perspective. Nutrients. 2020; 12(1963).6.    Schab P. Witamina C – najpopularniejsza i nadal odkrywana witamina. Eliksir. 2023; 12.7.    Musiał C., Sawczuk W., Gawdzik B. et al. Witamina C w medycynie i kosmetologii. Wiadomości chemiczne. 2019; 73: 9-10.8.    Jomova K., Raptova R., Alomar S. et al. Reactive oxygen species, toxicity, oxidative stress, and antioxidants: chronić diseases and aging. Arch Toxicol. 2023; 97(10): 2499-2574.9.    Al.-Niaimi F., Yi Zhen Chiang N. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol. 2017; 10(7): 14-17.10.    Lykkesfeldt J., Michels A., Frei B. Vitamin C. Adv Nutr. 2014; 5(1): 16-18.