Chlorella – właściwości, przeciwwskazania, jak stosować

Chlorella

Chlorella – bogactwo składników

Chlorella to rodzaj jednokomórkowych (eukariotycznych), zielonych alg (glonów), określanych jako mikroalgi. Wskazuje się, że Chlorella występuje na Ziemi od okresu prekambryjskiego, czyli od około 2,5 miliarda lat.

Mikroalgi zdolne są do fotosyntezy i występują głównie w wodnych ekosystemach, zarówno morskich, jak i słodkowodnych. Chlorelli vulgaris należy do alg słodkowodnych.

Mikroalgi posiadają chloroplasty i jądra, podobnie jak rośliny. W porównaniu do roślin lądowych, mikroalgi produkują biomasę bardziej efektywnie, ponieważ lepiej wykorzystują światło słoneczne i dwutlenek węgla, co skutkuje bardzo szybkim tempem wzrostu. W 1890 roku, dr Martinus Willem Beijerinck, holenderski mikrobiolog i botanik odkrył i opisał rodzaj Chlorella vulgaris po raz pierwszy. Zidentyfikowano również inne gatunki Chlorella, które wyróżniają się specyficznymi cechami. Budowa Chlorelli vulgaris opiera się na sferycznych komórkach mikroskopowych o średnicy 2–10 µm i posiada wiele elementów strukturalnych podobnych do tych występujących u roślin. Chlorella vulgaris to nieruchoma komórka, która rozmnaża się szybko i bezpłciowo przez autosporulację. W optymalnych warunkach, jedna komórka może rozmnożyć się w ciągu 24 godzin, co jest najczęstszą metodą bezpłciowego rozmnażania u glonów [8]. Nazwa Chlorella wywodzi się od greckiego słowa "chloras", oznaczającego zielony, oraz łacińskiego przyrostka "ella", który odnosi się do jej mikroskopijnych rozmiarów.

Odkryj produkty zawierające ten składnik:

    Jakie składniki odżywcze zawiera chlorella?

    Chlorella zawiera wiele dobroczynnych substancji i wykazuje szereg wartości odżywczych. Bogata jest w pigmenty (zielony - chlorofil oraz karotenoidy, których funkcją jest wychwyt światła), aminokwasy (głównie kwas glutaminowy, alanina, leucyna, kwas asparaginowy), peptydy, minerały, polisacharydy (szczególnie skrobia, glukan), błonnik, kwasy tłuszczowe i witaminy (A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy i B12). Chlorofil to zielony barwnik, jest jednym z kluczowych związków zawartych w Chlorelli. Podstawowa struktura cząsteczki chlorofilu to pierścień porfirynowy z centralnym atomem magnezu, co przypomina strukturę grupy hemowej obecnej w hemoglobinie lub cytochromach, ale z innym centralnym metalem. Taka budowa umożliwia mu wiązanie się z płaskimi powierzchniami niektórych cząsteczek.

    Ta zielona mikroalga zawiera w suchej masie około 50% białka.

    Czy wiesz, że...?

    Ściana komórkowa Chlorelli działa ochronnie na składniki odżywcze przed działaniem ciepła i utlenianiem w niekorzystnym środowisku. Organizm nie jest w stanie strawić celulozowej ściany Chlorelli i przyswoić zawartych w niej składników odżywczych. Aby organizm mógł w pełni wykorzystać składniki, i aby ułatwić trawienie, należy częściowo „zniszczyć” ścianę komórki. Podczas procesu technologicznego, np. suszenia rozpyłowego, ściany komórkowe Chlorella vulgaris ulegają drobnym pęknięciom. Te pęknięcia są na tyle małe, że nadal chronią zawartość komórki w kwasowym środowisku żołądka, ale jednocześnie pozwalają enzymom uwolnić składniki odżywcze, umożliwiając ich przyswajanie przez organizm. Warto to uwzględnić przy wyborze suplementu diety.

    Chlorella – właściwości. Na co pomaga chlorella?

    • chlorella wspomaga odporność

    Chlorella zawiera wiele związków wpływających korzystnie na organizm, dzięki czemu może wspomóc układ odpornościowy.

    Ze względu na wysoką zawartość białka, Chlorella stanowi dobre uzupełnienie dla diet wegetariańskich i diet wegańskich.

    Chlorella a spirulina – czym się różnią?

    Chlorella to organizm jednokomórkowy, podczas gdy Spirulina jest wielokomórkową cyjanobakterią o nitkowatej strukturze. Komórki eukariotyczne, w odróżnieniu od prokariotycznych, mają jądro komórkowe, które jest otoczone błoną i zawiera DNA.

    Spirulina ma kształt spirali, a Chlorella kulisty. Algi różnią się kolorem, Chlorella jest zielona a Spirulina ciemnozielona z odcieniem niebieskiego.

    W świetle naukowych dowodów:

    • W przeprowadzonym na 51 ochotnikach randomizowanym, podwójnie zaślepionym i kontrolowanym placebo badaniu trwającym 8-tygodni, w którym uczestnicy otrzymywali 5 g Chlorelli lub placebo wykazano, że w grupie przyjmującej Chlorellę zaobserwowano znaczący wzrost stężenia interferonu-γ i interleukiny-1β oraz tendencję wzrostową interleukiny-12, a także zwiększoną aktywność komórek „natural killers” w porównaniu do placebo. Wyniki sugerują, że krótkotrwała suplementacja Chlorellą może mieć immunostymulujący efekt [5].

    • Piętnastu mężczyzn przez 4 tygodnie przyjmowało codziennie 30 tabletek placebo oraz 30 tabletek, każda po 200 mg Chlorelli, z 12-tygodniowym okresem wypłukiwania między próbami. Wyniki badań z próbek śliny pokazały, że spożycie Chlorelli znacząco zwiększyło stężenie SIgA (immunoglobulina wydzielnicza A) w ślinie, w porównaniu do placebo, co sugeruje poprawę funkcji immunologicznej błony śluzowej podczas stosowania Chlorelli [9].

    Chlorella – jak stosować?

    Suplementy diety zawierające Chlorellę zawsze stosuj zgodnie z zaleceniami producenta, które umieszczone są na opakowaniu produktu.

    Chlorella – dawkowanie

    Zawsze stosuj suplementy diety zgodnie z zaleceniami producenta. Dawki będą różnić się między produktami, w zależności czy producent oferuje Chlorellę sproszkowaną czy ekstrakt.

    W jednym z przeanalizowanych badań uczestnicy stosowali nawet 3600 mg ekstraktu z Chlorelli dziennie przez okres 6 tygodni, a w innym 6 g tabletek z Chlorellą.

    Chlorella – rano czy wieczorem?

    Warto obserwować, jak ciało reaguje na przyjmowanie Chlorelli o różnych porach dnia. Niektórzy ludzie preferują podzielić dzienną dawkę na dwie części – jedną rano i jedną wieczorem, aby utrzymać stały poziom składników odżywczych w organizmie. Internauci na forach zadają pytania, kiedy stosować chlorellę, chlorella na czczo czy chlorella na noc? Otóż należy wypróbować indywidualnie, dla kogo jaki sposób suplementacji jest najefektywniejszy. Aby zapobiec możliwym skutkom ubocznym związanym z układem trawienia, warto jest stosować chlorellę do posiłku.

    Chlorella – jak długo stosować?

    Przeanalizowane badania wskazują na suplementację przynoszącą pozytywne efekty trwającą od 4 tygodni do 3 miesięcy.

    Chlorella – skutki uboczne

    Mikroalgi zawierają dużo białka, chlorofilu, fosforu, żelaza i manganu. Ich nadmiar może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wzdęcia, nudności, skurcze, oraz wpływać negatywnie na nerki i układ nerwowy. Najczęściej zgłaszane działania niepożądane to biegunka, nudności, zawroty głowy i bóle głowy.

    Chlorella – przeciwwskazania

    Nie zaleca się stosowania składnika u osób szczególnie wrażliwych jak np. u kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz u dzieci bez uprzedniej konsultacji specjalistycznej.

    Suplementy diety z mikroalgami mogą być niewskazane dla niektórych osób, zwłaszcza tych z niewydolnością nerek ze względu na wysoką zawartość białka, oraz dla osób mających problemy z tarczycą.

    Chlorella – z czym nie łączyć?

    Podczas stosowania leków immunosupresyjnych zaleca się skonsultować suplementację Chlorellą z lekarzem.

    Suplementy diety z chlorellą – jaką formę wybrać?

    Do ciekawych źródeł chlorelli należą suplementy diety, w których jest ona zamknięta w kapsułce twardej (np. pullulanowej). Dostępne są także tabletki, jako Chlorella w tabletkach, oraz Chlorella w proszku czyli po przygotowaniu i zawieszeniu w roztworze Chlorella do picia. Forma suplementu zależy od indywidualnych potrzeb konsumenta.

    Ponieważ Chlorella może mieć podwyższone zawartości metali ciężkich, co jest wynikiem nieprawidłowych warunków uprawy, np. złej lokalizacji stawów hodowlanych (tereny przemysłowe czy rolnicze), warto kupować suplementy diety od zaufanego dostawcy, który bada Chlorellę na zawartości metali ciężkich.

    Aktualnie, w bazie danych PubMed, zawierającej publikacje z obszaru medycyny i nauk biologicznych, zgromadzono około 35 badań potwierdzających efekty działania Chlorelli.

    5
    Analizowanych badań
    5
    Wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

    Źródła:

    1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1382668914002853?via%3Dihub
    2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23234816/
    3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23865357/
    4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514198/
    5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/
    6. Microalgae as a Potential Source of Bioactive Food Compounds MANISHAA SRI MAHENDRAN1 , ANTO CORDELIA TANISLAUS ANTONY DHANAPAL1 , LING SHING WONG2 ,GOVINDARAJU KASIVELU3 , SINOUVASSANE DJEARAMANE,
      ISSN: 2347-467X, Vol. 09, No. (3) 2021, Pg. 917-927 Current Research in Nutrition and Food Science
    7. Carl Safi, Bachar Zebib, Othmane Merah, Pierre-Yves Pontalier, Carlos Vaca-Garcia. Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2014, 35, pp.265-278. 10.1016/j.rser.2014.04.007. hal-02064882
    8. https://www.medicinenet.com/chlorella_vs_spirulina_whats_the_difference/article.htm
    9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3182968/
    10. „Chlorella and spirulina microalgae as sources of functional foods, nutraceuticals, and food supplements; an overview”. L. M Andrade, C. J Andrade, M.Dias, C. AO Nascimento, M. A Mendes. MOJ Food Process Technol. 2018;6(1):45-58.
    11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/

    Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

    Odkryj nasze bestsellery: