Powrót
Anna Piasecka, Dietetyk
Zdrowie i odporność
Data publikacji: 09.02.2024
9 min czytania

Health & Sex

czyli dbanie o relacje intymne, libido i aktywność seksualną
Autor: Anna Piasecka, Dietetyk
Zweryfikowane przez eksperta
Health & Sex

Seksualność stanowi ważny obszar ludzkiego życia.

Seks, libido i intymność są jednymi z podstawowych potrzeb fizjologicznych i psychicznych człowieka. Na aktywność seksualną wpływa wiele czynników, takich jak emocje, stan psychiczny, dieta, aktywność fizyczna, a także wiek. Jak zadbać o relacje intymne, libido i aktywność seksualną?

Spis treści

z tego artykułu dowiesz się:

Znaczenie seksualności w życiu człowieka

Seksualność jest postrzegana często w społeczeństwie jako krępujący temat tabu, a jest ważnym obszarem ludzkiego życia. Seks i intymność są jednymi z podstawowych potrzeb człowieka zarówno ze strony fizycznej, jak i psychicznej związanej z poczuciem bliskości i więzi z drugą osobą. Seksualność to nie tylko relacja z partnerem, ale także z własnym ciałem. Na seksualność, libido wpływa wiele czynników, w tym psychologicznych, fizycznych i biologicznych, a także dieta, styl życia i aktywność fizyczna. Dla zachowania pełnej satysfakcji z życia seksualnego istotne jest holistyczne podejście do seksualności.

Wpływ stylu życia na seksualność i libido

Libido, to inaczej popęd seksualny, pożądanie aktywności seksualnych w celu zaspokojenia potrzeb cielesnych i odczucia przyjemności. Libido jest inne u każdego człowieka i może się zmieniać w trakcie dnia, miesiąca, w trakcie cyklu miesiączkowego u kobiet, w przypadku choroby, a także w wyniku wielu innych czynników.

Na seksualność i satysfakcję z życia intymnego wpływa też styl życia, dieta i aktywność fizyczna. Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów niezbędnych dla zachowania satysfakcji w obszarze życia intymnego. Badania wykazują korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na seksualność. Dominują w niej warzywa, owoce, oliwa z oliwek, ryby i owoce morza. Także diety roślinne, w tym dieta wegańska i wegetariańska przyczyniają się do zachowania aktywności seksualnej poprzez korzystny wpływ na układ krążenia.

Odpowiednio zbilansowana dieta, w której występuje dużo warzyw, owoców, orzechów, ryb i owoców morza, chude mięso, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne korzystnie wpływa na funkcje seksualne. Istotne znaczenie ma także udział w diecie witaminy D, cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, czy błonnika pokarmowego. Ważne jest również ograniczenie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych, nadmiaru soli i cukrów prostych. Istnieją również naturalne składniki i produkty pobudzające libido (tzw. afrodyzjaki), takie jak np. czekolada, orzechy, owoce morza, awokado, imbir. Oprócz diety znaczenie ma również regularna aktywność fizyczna, odpowiednia ilość i jakość snu, eliminacja stresu, a także ograniczenie alkoholu i innych używek.

W przypadku nieodpowiednio zbilansowanej diety, niedoborów lub szczególnych potrzeb organizmu warto zatroszczyć się o życie intymne, które można wspierać dodatkową suplementacją. Na seksualność ma wpływ prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów i układów, w tym układu krążenia, nerwowego i immunologicznego.

Jak zadbać o satysfakcję seksualną?

Warto zacząć od podstawowych witamin i składników mineralnych. Naszą propozycją jest BICAPS B complex, czyli kompleks witamin z grupy B, które przede wszystkim wspierają układ nerwowy, krążenia, funkcjonowanie mózgu oraz zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia. Kolejną propozycją jest BICAPS multi, który zawiera kompleksowy zestaw witamin i składników mineralnych.

Aktywność seksualna u kobiet w okresie menopauzy jest tak samo ważna, jak i w okresie reprodukcyjnym, a jest większym wyzwaniem związanym przede wszystkim ze spadkiem hormonów płciowych i procesem starzenia. Produktem zawierającym składniki wspierające dolegliwości związane z menopauzą (niepokalanek, czerwona koniczyna), a także pomagającym utrzymać równowagę hormonalną (niepokalanek) jest BICAPS MenoFEM. Produkt ten również, dzięki folianom i witaminie C zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.

Jednym z najczęstszych problemów dotykających mężczyzn, szczególnie po 50 roku życia są problemy z prostatą, co związane jest z częstszym oddawaniem moczu. Może to się wiązać z obniżonym libido oraz trudnością z erekcją. U mężczyzn wraz z wiekiem naturalnie zmienia się również poziom testosteronu. Produktem, który może wspomagać pracę prostaty (palma sabałowa), wspierać funkcje rozrodcze (palma sabałowa, cynk), prawidłowy przebieg spermatogenezy (selen) oraz pomaga utrzymać prawidłową płodność (cynk) jest BICAPS prostate.

Sposoby radzenia sobie z obniżonym libido

Spadek libido jest dosyć powszechnym zjawiskiem i występuje w każdym wieku. Oprócz podstawowego wsparcia jakim jest m.in. zmiana stylu życia, wdrożenie odpowiedniej diety, aktywności fizycznej, warto rozważyć odpowiednią suplementację. Na rynku obecnych jest wiele suplementów, które mogą wpływać na satysfakcję z życia seksualnego, z których najbardziej popularny jest żeń- szeń.

Jakie suplementy pomogą utrzymać optymalny poziom energii?

Naszymi propozycjami pomagającymi zachować optymalny poziom energii są BICAPS korean ginseng i BICAPS ashwagandha. Produktami, które mogą być wspierające w są kompleksowe zestawy ekstraktów roślinnych, dla kobiet BICAPS LibiFEM, a dla mężczyzn BICAPS LibiMEN. BICAPS LibiFEM zawiera 6 ekstraktów roślinnych, które przede wszystkim pomagają zachować naturalną aktywność seksualną (maca, żeń-szen) i optymalny poziom energii (ashwagandha, żeń-szeń). BICAPS LibiMEN zestaw 6 ekstraktów roślinnych, które pomagają zwiększyć libido u mężczyzn głównie poprzez stymulację pożądania seksualnego (buzdyganek), utrzymanie optymalnego poziomu energii (żeń-szeń), a także pomoc w zachowaniu naturalnej aktywności seksualnej (korzeń maca).

Planowanie ciąży

Wsparcie organizmu w procesie starań o dziecko dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Jednak wiele badań naukowych skupia się głównie na kobietach.

Czynniki, które są istotne w planowaniu ciąży to:

  • wiek,
  • masa ciała,
  • aktywność fizyczna,
  • czynniki środowiskowe,
  • choroby przewlekłe i infekcyjne
  • używki,
  • leki,
  • układ hormonalny,
  • budowa anatomiczna narządów układu rodnego,
  • stres,
  • dieta i styl życia.

Fizyczne przygotowanie kobiet i mężczyzn do rodzicielstwa obejmuje styl życia, w tym dietę, aktywność fizyczną, masę ciała, palenie papierosów i alkohol. Otyłość i nadwaga, a także niedowaga mogą wpływać niekorzystnie w procesie starań o dziecko. Odpowiednio zbilansowana dieta, często połączona z suplementacją wybranych składników odżywczych i umiarkowana, regularna aktywność fizyczna działają wspierająco. Dieta bogata w węglowodany przetworzone, cukry proste i białko zwierzęce niekorzystnie wpływa na owulację i równowagę hormonalną. Korzystny wpływ na organizm przy planowaniu ciąży ma spożywanie większej ilości białka pochodzenia roślinnego, błonnika pokarmowego, ograniczanie tłuszczów trans oraz zwiększenie udziału kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych, w tym EPA i DHA, które należą do omega-3 w diecie. Suplementacja niektórych witamin, takich jak kwas foliowy z witaminą B12 i B6 zwiększa szansę zajścia w ciąże. Warto również sprawdzać poziom witaminy D, ponieważ jej niedobór może mieć niekorzystny wpływ. Składniki mineralne takie jak: wapń, cynk, żelazo, magnez, selen i jod są kluczowe, a ich niedobory mogą niekorzystnie wpływać na procesy fizjologiczne związane z układem rozrodczym.

W okresie prokreacyjnym istotna jest również walka ze stresem oksydacyjnym, a pomóc w tym mogą przeciwutleniacze, które powinny być obecne w diecie lub przyjmowane w formie suplementów, a należą do nich witaminy C i E. Dlatego bardzo ważne są regularne badania, które pomagają nam określić prawidłowość budowy i funkcjonowania narządów i układów, a także poziomy witamin i składników mineralnych, które są szczególnie ważne w prekoncepcji.

Przy planowaniu ciąży u kobiet warty uwagi jest produkt PRENACAPS MultiPLAN + DHA, który zawiera kompleks składników rekomendowanych w okresie starania się o dziecko (m.in. wit. D, E, B12, jod, żelazo, DHA, folian). Dodatkowym produktem, który może mieć korzystny wpływ na regulowanie żeńskich hormonów płciowych jest BICAPS inositol.

Warto zapamiętać

Seksualność to istotny element życia człowieka, obejmujący seks, libido i intymność. To zarówno potrzeba fizjologiczna, jak i psychiczna. Holistyczne podejście uwzględniające regularne badania i zdrowy tryb życia mogą znacząco wpłynąć na poprawę aktywności seksualnej oraz libido.

Źródła:

  1. Manohar, S., Rao, S. S., Tandon, A., & Rao, T.S.S. (2020). Healthy Sexuality. In Quality of Life - Biopsychosocial Perspectives (DOI: 10.5772/intechopen.92375). JSS Medical College, Mysore. CC BY 3.0.
  2. libido - Słownik psychologiczny. (b. d.). Instytut Psychologii Zdrowia. https://psychologia.edu.pl/slownik/id.libido/i.html
  3. Oettingen, Justyna E. "Dysfunkcje seksualne — podejście oparte na teorii poznawczej (Sexual dysfunction — approach based on cognitive theory)." Seksuologia Polska 11, no. 2 (2013): 68-75.
  4. Łepecka-Klusek, C., Pilewska-Kozak, A. B., & Jakiel, G. (2012). Niepłodność w świetle definicji choroby podanej przez WHO. Med Og Nauk Zdr, 18(2), 163-166.
  5. Kozakiewicz, B., Dulęba, M., & Deptała, A. (Year). Wpływ stylu życia na płodność – przegląd literatury [Impact of lifestyle on fertility – a review of the literature]. Zakład Profilaktyki Onkologicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny.
  6. Łukaszuk, K., Kozioł, K., Jakiel, G., Jakimiuk, A., Jędrzejczak, P., Kuczyński, W., Kurzawa, R., Pawelczyk, L., Radwan, M., Spaczyński, R., Wielgoś, M., & Wołczyński, S. (2018). Diagnostyka i leczenie niepłodności — rekomendacje Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu i Embriologii (PTMRiE) oraz Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGP) [Diagnostics and infertility treatment – recommendations of the Polish Society of Reproductive Medicine and Embryology (PSRME) and the Polish Society of Gynecologists and Obstetricians (PSGO)]. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 3(3), 112–140.
  7. Skoracka K, Ratajczak AE, Rychter AM, Dobrowolska A, Krela-Kaźmierczak I. Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects. Adv Nutr. 2021 Dec 1;12(6):2372-2386. doi: 10.1093/advances/nmab068. PMID: 34139003; PMCID: PMC8634384.
  8. Zając, Aleksandra, and Adamska-Szewczyk, Aldona. "Zaburzenia płodności a dieta." In Interdyscyplinarność, czyli współczesne wyzwanie dla naukowców cz.6, 113-123. Wydawnictwo naukowe Intellect, July 2021.
  9. Collins, G.G., Rossi, B.V. The impact of lifestyle modifications, diet, and vitamin supplementation on natural fertility. Fertil Res and Pract 1, 11 (2015). https://doi.org/10.1186/s40738-015-0003-4
  10. Schaefer E, Nock D. The Impact of Preconceptional Multiple-Micronutrient Supplementation on Female Fertility. Clinical Medicine Insights: Women’s Health. 2019;12. doi:10.1177/1179562X19843868
  11. Nappi RE, Martini E, Martella S, et al. Maintaining sexuality in menopause. Post Reproductive Health. 2014;20(1):22-29. doi:10.1177/1754045313515122
  12. Mawji, S. A., Mkony, C., Nyongole, O., Msinde, P., & Mahenda, D. (2023). Assessment of Erectile Dysfunction in Patients with Benign Prostate Hyperplasia Using the Sexual Function Index at Muhimbili National Hospital, Dar es Salaam, Tanzania. School of Surgery, Muhimbili University of Health and Allied Sciences, Dar es Salaam-Tanzania & Urology Department, Muhimbili National Hospital, Dar es Salaam-Tanzania. medRxiv preprint. https://doi.org/10.1101/2023.03.06.23286860. Posted March 8, 2023.

Publikowane informacje mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny zastępować indywidualnych konsultacji lekarskich. Zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub terapeutą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii. Wydawca nie dąży do nawiązania relacji lekarz-pacjent ze swoimi czytelnikami. Nie bierze również odpowiedzialności za wiarygodność, skuteczność lub prawidłowe stosowanie informacji umieszczonych na stronie, ani za ewentualne problemy zdrowotne wynikające z omówionych terapii.

To może Cię zainteresować

artykuł Niedobór witaminy C
Witamina C pełni kluczową rolę w wielu procesach biochemicznych. Z tego artykułu dowiesz się jakie funkcje pełni witamina C w organizmie człowieka oraz jakie mogą być skutki jej niedoboru.Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Jest nie tylko silnym antyoksydantem, ale bierze także udział w wielu procesach metabolicznych, wpływając na odporność, syntezę kolagenu czy wchłanianie składników mineralnych. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy C. W związku z tym konieczne jest regularne dostarczanie jej z żywności. Niedobór witaminy  C może prowadzić do szeregu problemów ze zdrowiem, od osłabienia organizmu po poważne schorzenia, takie jak szkorbut. W artykule przyjrzymy się bliżej roli witaminy C, jej źródłom, dziennemu zapotrzebowaniu oraz skutkom jej niedoboru. H2: Funkcje witaminy C i jej znaczenie dla organizmuWitamina C bierze udział w wielu istotnych reakcjach, stymulując różnego rodzaju procesy biochemiczne w organizmie. Funkcje witaminy C to:•    JesJ est antyoksydantem, który dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom chroni organizm przed chorobami serca oraz naczyń krwionośnych. Broni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Przeprowadzone badania wśród osób palących dowiodły, że kwas askorbinowy razem z witaminą E, hamuje podwyższone markery peroksydacji lipidów wywołane paleniem. •    Witamina C obniża ryzyko rozwoju chorób nowotworowych – zwłaszcza żołądka oraz przełyku. Silne zdolności antyoksydacyjne witaminy C powodują, że niszczy ona wolne rodniki zmniejszając uszkodzenia na poziomie DNA, a także uszkodzenia lipidów oraz białek. •    Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ stymuluje syntezę interferonu oraz bierze udział w procesach immunomodulacyjnych. Aktywuje komórki NK (natural killer) oraz limfocyty B i T, które eliminują drobnoustroje chorobotwórcze, a także komórki nowotworowe. Witamina C wpływa na aktywność granulocytów, monocytów oraz makrofagów. •    Rolą witaminy C jest również biosynteza kolagenu, adrenaliny, karnityny oraz hormonów steroidowych. •    Obniża ciśnienie krwi oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.•    Zwiększa wchłanianie wapnia oraz żelaza niehemowego, redukując żelazo (III) do przyswajalnej formy – żelaza (II).•    Witamina C bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran oraz złamań kości.•    Skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych, np. przeziębienia.•    Ma wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego przez udział w syntezie noradrenaliny, neuropeptydów oraz serotoniny.•    Kwas askorbinowy skutecznie neutralizuje reaktywne formy tlenu powstałe w wyniku zarówno promieniowania UVA oraz UVB. Chroni więc skórę przed promieniowaniem oraz może spowalniać proces starzenia się oraz stany zapalne skóry.   H2: Dzienne zapotrzebowanie na witaminę CZapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest zależne od takich czynników jak: wiek, płeć oraz aktualny stan fizjologiczny organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę występuje wśród kobiet w ciąży i karmiących, u osób z   nadciśnieniem, u diabetyków, u osób zmagających się z długotrwałym  stresem, wśród alkoholików oraz osób palących.  Dodatkowo, Wwśród osób palących mamy do czynienia ze zmniejszonym wchłanianiem witaminy C aż o około 70-80%.  Jest to spowodowane stresem oksydacyjnym, który wywołuje przyspieszony metabolizm witaminy C w organizmie. Według norm żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wśród zdrowych osób dorosłych wynosi – u kobiet: 75, a u mężczyzn 90 mg/dobę. H2: Źródła witaminy C w pożywieniuŹródłem witaminy C są przede wszystkim świeże owoce oraz warzywa. Największą ilość znajdziemy w: natce pietruszki, czarnych porzeczkach, owocach kiwi, czerwonej papryce, warzywach kapustnych, truskawkach oraz owocach cytrusowych. Niestety witamina C jest bardzo niestabilna i podatna na działanie wysokiej temperatury, enzymów, tlenu oraz jonów metali. Straty witaminy C spowodowane są również przez obróbkę termiczną. Suszenie zmniejsza zawartość witaminy C aż o 80%, gotowanie – 50%, a gotowanie z odsączaniem – aż do 75%. H2: Co powoduje niedobór witaminy C? – Przyczyny niedoboru witaminy C Witamina C musi być dostarczona do organizmu z zewnątrz. Przyczyna niedoboru witaminy C to najczęściej nieodpowiednio zbilansowana dieta. Brak świeżych owoców oraz warzyw w codziennej diecie może znacząco przyczyniać się do obniżenia poziomu witaminy C.  Osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi również będą narażone na niedobór witaminy C.H2: Kto jest szczególnie narażony na niedobór witaminy C?Możemy wyróżnić konkretne grupy osób, które mogą być bardziej narażone na skutki niedoboru witaminy C:•    Palacze oraz bierni palacze – stwierdzono wśród nich niski poziom witaminy C w osoczu oraz w leukocytach. W związku z tym Institute od Medicine (IOM) sugeruje, aby osoby palące zwiększyły spożycie witaminy C o 35 mg w ciągu doby w porównaniu do osób niepalących.•    Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.•    Osoby stosujące mało urozmaiconą dietę.•    Osoby nadużywające alkoholu oraz narkotyków.•    Osoby zmagające się z zespołem złego wchłaniania, nadciśnieniem tętniczym, chorobami nowotworowymi oraz niewydolnością nerek.•    Wyczynowi sportowcy, narażeni na długotrwały wysiłek fizyczny.H2: Objawy niedoboru witaminy CObjawy braku witaminy C są bardzo niespecyficzne, to przede wszystkim ogólne osłabienie organizmu, zwiększona podatność na infekcje, zmniejszona wydolność fizyczna , zapalenia błony śluzowej, krwawienie z dziąseł, trudno gojące się rany, owrzodzenia języka oraz zaburzenia w produkcji kolagenu, co może powodować osłabieniem kondycji włosów, skóry i paznokci. Brak witaminy C wpływa również na pojawianie się bólów mięśni, stawów, zaburzeń w przemianie kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, osłabionych naczyń krwionośnych czy powstawanie siniaków. Do objawów neurologicznych niedoboru witaminy C zaliczamy osłabienie funkcji poznawczych, pogorszenie pamięci oraz koncentracji, zwiększenie rozwoju chorób neurodegeneracyjnych oraz większe ryzyko wystąpienia udaru mózgu. H2: Jakie są skutki niedoboru witaminy C?Długotrwały niedobór witaminy C powoduje szkorbut (gnilec). Choroba ta w dzisiejszych czasach występuje bardzo rzadko. Cierpieli na nią głównie marynarze w starożytności i średniowieczu, którzy podczas rejsu odcięci byli od żywności zawierającej witaminę C. Do chorób spowodowanych przez niedobór witaminy C możemy zaliczyć również niedokrwistość z powodu niedostatecznego wchłaniania żelaza.H2: Jak sprawdzić poziom witaminy C?Poziom witaminy C można sprawdzić za pomocą badania laboratoryjnego z krwi żylnej. Na badanie należy stawić się na czczo (od ostatniego posiłku powinno minąć co najmniej 8 godzin). Przyjmuje się, że stężenie kwasu askorbinowego powinno wynosić od 34 do 110 mikromoli/l. Uważa się, że nadmiar witaminy C w zasadzie nie działa toksycznie. Wśród 10% mężczyzn pochodzących z Afryki, Azji i basenu Morza Śródziemnomorskiego spożycie bardzo wysokich dawek witaminy C może powodować natychmiastowe uszkodzenie czerwonych krwinek i śmierć w ciągu kilku godzin. Wynika to z defektu enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu. Przedawkowanie witaminy C może być szkodliwe dla osób chorujących na anemię sierpowatą. Duże dawki witaminy C mogą powodować również powstawanie kamieni nerkowych oraz zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Za bezpieczną dawkę dobową witaminy C przyjmuje się 1000 mg. H2: Jak zaradzić brakowi witaminy C?Przede wszystkim należy zadbać o dietę bogatą w warzywa i owoce, ponieważ to one stanowią podstawowe źródło witaminy C. Warto uwzględniać warzywa i owoce w każdym posiłku, np. dodając owoce do owsianki czy surówkę do obiadu. Ze względu na niestabilność witaminy C warto spożywać warzywa oraz owoce w formie surowej.  W przypadku problemów z dostarczeniem witaminy C z diety można rozważyć suplementację. Produkty Suplementy diety  dostępne na rynku suplementów diety, zawierają różne formy chemiczne (np. kwas L-askorbinowy, L-askorbinian potasu) oraz formy podania – tabletki, kapsułki. Na rynku znajdziemy również liposomalną witaminę C, która może być zamknięta w kwasoodpornych kapsułkach o opóźnionym uwalnianiu.  prPrzyjmowanie witaminy C w takiej formie zapewnia nam jej efektywniejsze wchłanianie. Jeśli chodzi o dawkę - Zespół do Spraw Suplementów Diety określił maksymalną dawkę witaminę C dla dorosłych na poziomie 1000 mg na dobę. Warto zapamiętać:•    Właściwości witaminy C: Właściwości Działa antyoksydacyjnie  oraz wspieraarcie funkcjonowaniea układu odpornościowego – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Stymuluje syntezę interferonu, aktywuje komórki odpornościowe (NK, limfocyty T i B).. •    Niezbędna dla skóry oraz tkanek – bierze udział w produkcji kolagenu, przyspiesza gojenie ran.•    Zwiększa przyswajanie minerałów – poprawia wchłanianie żelaza niehemowego i wapnia.•    Wpływa na układ nerwowy – uczestniczy w syntezie noradrenaliny, serotoniny i neuropeptydów.•    Źródła w diecie – najwięcej witaminy C występuje w natce pietruszki, czarnej porzeczce oraz czerwonej papryce.•    Wrażliwa na temperaturę – gotowanie i suszenie znaczącoznacząco o– obróbka termiczna obniża bniżają jej zawartość w produktach spożywczych.•    Kto jest narażony na braki witaminy C? – palacze, osoby poddane długotrwałemu stresowi, kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, osoby starsze i alkoholicy.•    Objawy niedoboru witaminy C – osłabienie, podatność na infekcje, krwawiące dziąsła, objawy skórne, np. wolniejsze gojenie się ran.•    Jak dbać o jej odpowiedni poziom? – Aby zapobiec niedoborowi witaminy C warto spożywać świeże warzywa i owoce, w razie potrzeby rozważyć zażycie suplementu diety (maksymalna dawka 1000 mg/dobę). 1.    Janda K ., Kasprzak M., Wolska J. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i wstępowanie. Prom J Life Sci. 2015; 61(4): 419-425.2.    Szymańska-Pasternak J., Janicka A., Bober J. Witamina C jako oręż w walce z rakiem. Onkologia w praktyce klinicznej. 2011; 7(1): 9-23.3.    Zawada K. Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka. Herbalism. 2016; 1(2): 22-34.4.    Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., et al. Normy żywienia dla populacji Polski. 2024.5.    Carr A., Rowe S. Factors Affecting Vitamin C Status and Prevalence of Deficiency: A Global Helath Perspective. Nutrients. 2020; 12(1963).6.    Schab P. Witamina C – najpopularniejsza i nadal odkrywana witamina. Eliksir. 2023; 12.7.    Musiał C., Sawczuk W., Gawdzik B. et al. Witamina C w medycynie i kosmetologii. Wiadomości chemiczne. 2019; 73: 9-10.8.    Jomova K., Raptova R., Alomar S. et al. Reactive oxygen species, toxicity, oxidative stress, and antioxidants: chronić diseases and aging. Arch Toxicol. 2023; 97(10): 2499-2574.9.    Al.-Niaimi F., Yi Zhen Chiang N. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol. 2017; 10(7): 14-17.10.    Lykkesfeldt J., Michels A., Frei B. Vitamin C. Adv Nutr. 2014; 5(1): 16-18.